SOS International kan miste stor udbudsaftale efter lovbrud hos underleverandør

Selvom SOS International vandt udbuddet af lyntest mod covid-19 i fire af fem regioner, viser det sig nu, at selskabets underleverandør Medicals Nordic bryder både loven og kontrakten ved at dele personfølsomme oplysninger om positive danskere på mobilapp'en Whatsapp.
Hvis du er gået ind i en testvogn fra Medicals Nordic og er blevet testet positiv for covid-19, er dine personlige data sandsynligvis blevet delt på Whatsapp. | Foto: LISELOTTE SABROE
Hvis du er gået ind i en testvogn fra Medicals Nordic og er blevet testet positiv for covid-19, er dine personlige data sandsynligvis blevet delt på Whatsapp. | Foto: LISELOTTE SABROE

Alle podere og administrative ansatte i Medicals Nordic deler navne, cpr-numre, telefonnumre og oplysninger om danskere med positive corona-lyntests på deres private telefoner og den Facebook-ejede beskedtjeneste WhatsApp.

Poderne af kviktests har fået direkte ordre om at bruge billeder taget med deres private telefoner af borgeres følsomme data om positive coronatests og dele dem i store grupper på Whatsapp, så Medicals Nordic nemt kunne aflæse og give dem videre til myndighedernes smitteopsporing.

Firmaet er underleverandør til SOS International, som netop har vundet et offentligt udbud til en værdi på op mod en mia. kr. om at levere kviktests til fire af landets fem regioner fra på mandag, men den kontrakt er nu i fare, da den usikre deling af data er i strid med både datalovgivningen (GDPR) og den kontrakt, som regionerne har indgået med SOS International.

Det skriver Politiken.

"Det er helt hen i vejret, så der er tre muligheder i spil: Vi kan vælge ikke at lave aftalen med SOS, vi kan vælge at lave aftale med SOS, men på betingelse af, at de ikke må bruge Medicals Nordic som leverandør, og alternativt kan de overbevise os i deres redegørelse om, at det ikke kan ske igen," siger Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midtjylland, som har været den ansvarlige region for de offentlige indkøb af kviktests.

Hun gransker nu en redegørelse fra SOS Internatinal, og situationen haster, da udbuddet skal træde i kraft fra mandag i næste uge.

Muligt landsdækkende lovbrud

Politikens oplysninger stammer fra en af Medicals Nordics ansatte ved podestationen på Københavns Hovedbanegård/DGI Byen, men B.T. skriver om samme lovbrud ved Medicals Nordics testcenter i Charlottenlund.

Både SOS International og Medicals Nordic afviser at stille op til interview med både B.T. og Politiken, og det er derfor ikke bekræftet, om virksomhederne bryder reglerne ved alle Medicals Nordics 14 testcentre.

Birgitte Kofod Olsen, der er forperson i tænketanken Dataethics og tidligere formand i Rådet for Digital Sikkerhed, kategoriserer det som et sikkerhedsbrud, der kan have store konsekvenser for de testede personer.

"Jeg forstår slet ikke, at de bruger Whatsapp, som er ejet af Facebook og deler data med dem, så sandsynligvis analyserer de data med henblik på videresalg, og derfor er der ikke tænkt sikkerhed i det her, men mere, hvad der har været hurtigst og lettest," siger Birgitte Kofod Olsen.

Falck har indtil videre været den største udbyder af hurtige antigentest for covid-19, som har givet redningskoncernen en trecifret millionomsætning og en positiv indtjening, men virksomheden tabte udbuddet, da den ikke kunne konkurrere med priserne fra SOS International.

Det fik efterfølgende Falck adm. direktør Jakob Riis til at kritisere udbuddet for alene at fokusere på pris og ikke på kvalitet.

Falcks topchef kritiserer lyntest-udbud for at fokusere på pris og ikke kvalitet

Syv selskaber kæmper om at lynteste danskerne for covid-19 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også