MedWatch

Falck vraget i udbud af lyntest: Ét selskab løber med det meste

SOS International står tilbage som den helt store vinder af det offentlige udbud på lyntest af danskere for covid-19, da selskabet løber med fire ud af fem regioner, mens den helt store nuværende testudbyder Falck helt er vraget i udbuddet til en samlet værdi på anslået helt op til en mia. kr.

Foto: Jesper Houborg/Politiken

Der blev ikke plads til Falck i det offentlige udbud af lyntest af danskerne mod covid-19. Virksomheden er ellers den klart største nuværende udbyder af de hurtige antigentest, men SOS International har i budrunden leveret så lave priser, at virksomheden løber med testopgaven i hele fire af landets fem regioner.

"Det er økonomisk mest fordelagtigt, for udbuddet er vurderet ud fra, at virksomhederne skal opfylde alle mindstekravene, og derefter er det alene gået på prisen," fortæller Dorte Christensen, der vicedirektør i Region Midtjylland, som har været ansvarlig for udbuddet på Danske Regioners vegne.

Selskabet Carelink får som eneste anden virksomhed en bid af kagen, da det skal stå for at lynteste danskerne i Region Syddanmark. Der har været mindstekrav til egenkapitalen, hvilket kan være grund til, at Carelink ikke umiddelbart har kunne byde ind på flere regioner.

I alt syv selskaber havde budt ind med tilbud om at teste danskerne de kommende tre måneder. De syv tilbud kom fra Carelink, Copenhagen Medical, Elysium, Falck, Adoc Pharma, Tepo og så den helt store udbudsvinder SOS International.

Prisen afgjorde udbuddet

Dorte Christensen forklarer, at det har været forholdsvis nemt at udpege vinderne af udbuddet, da virksomhederne kun skulle vurderes på deres testpris, så længe de levede op til mindstekravene.

"Det har jo har været nemt på den måde, men det gør jo så også, at vi skulle gå mindstekravene meget grundigt igennem og være sikre på, de var opfyldt," siger vicedirektøren

Selvom virksomhederne også kendte mindstekravene på forhånd, faldt tre af de syv tilbudsgivere i vurderingsprocessen, da de ikke opfyldte de opstillede krav for at være egnet til opgaven.

Udbuddet har den nye betalingsmodel sammenlignet med de nuværende aftaler med de private testaktører, at de to udbudsvindere er sikret 30 procent af den udbudte volumen på 100.000 daglige test. Dermed er de to selskaber tilsammen sikret betaling for 30.000 test dagligt uanset, hvor mange danskere der tropper op.

"Det er jo bedre kontraktvilkår end i de eksisterende aftaler, hvor selskaberne ikke er sikret nogen mindstebetaling. Til gengæld har vi fået nogle rigtig gode priser i udbuddet, som er næsten en tredjedel af den nuværende," siger Dorte Christensen, der regner med en samlet udgift til udbuddet over de tre aftalte måneder på mellem en halv og en hel mia. kr.

Udbuddet løber fra februar, og efter tre måneder er der mulighed for at forlænge aftalerne.

"Så det tager vi stilling til, når vi ved, om behovet fortsat er der," siger vicedirektøren.

Syv selskaber kæmper om at lynteste danskerne for covid-19

Regioner betalte 212 mio. kr. for tre uger med lyntest

Falck-direktør om lyntest-markedet: "Vi forlader det i løbet af 2021" 

Mere fra MedWatch

Biomarin forbereder sig på europæisk godkendelse af Ascendis-konkurrent

Amerikanske Biomarin opjusterer både forventningerne til omsætningen og underskuddet i forbindelse med regnskabet for årets andet kvartal. Samtidig melder selskabets topchef, at det kommercielle team er i gang med forberedelserne til en eventuel godkendelse af Voxzogo, der kan blive en mulig konkurrent til Ascendis-kandidat.

Merck lander som ventet i andet kvartal

Medicinalselskabet Merck, kendt som MSD i Europa, har torsdag leveret et regnskab for årets andet kvartal, der i det store hele lever op til analytikeres forventninger til såvel indtjening som omsætning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier