Dansk Industri vil have 50.000 vacciner reserveret til virksomheder

50.000 vacciner skal reserveres til virksomheder, mener DI. Professor advarer mod konsekvenserne: "Det hører ingen steder hjemme ud fra en lægefaglig betragtning."
Forslaget får en kølig modtagelse af flere eksperter: "Det hører ingen steder hjemme ud fra en lægefaglig betragtning." | Foto: Jens Dresling
Forslaget får en kølig modtagelse af flere eksperter: "Det hører ingen steder hjemme ud fra en lægefaglig betragtning." | Foto: Jens Dresling
VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Jyllands-Posten

Længe inden myndighederne er færdige med at vaccinere ældre og svagelige, vil Danmarks største erhvervsorganisation, DI, sætte vacciner til side til medarbejdere i private virksomheder. Det skriver Jyllands-Posten.

DI mener, at myndighederne allerede om tre uger bør reservere 20.000 vacciner til virksomheders eksportmedarbejdere og snarest muligt yderligere 30.000 til privatansatte medarbejdere i samfundskritiske funktioner.

"Blandt vores medlemsvirksomheder er der stor opbakning til, at der selvfølgelig er nogle sundhedsfaglige prioriteter, der skal ind i starten, når vacciner skal uddeles til danskerne. Men der er et samfundsøkonomisk perspektiv i at få mennesker frem i køen, når det kan være til gavn for dansk eksport og velstand," siger Thomas Bustrup, international direktør i DI.

Forslaget får en kølig modtagelse af flere eksperter.

"Det hører ingen steder hjemme ud fra en lægefaglig betragtning. Der er de vacciner, der er. Hvis DI skal have 50.000 vacciner, er der nogle ældre og svækkede, der ikke kan få de doser. De løber en risiko for at få en alvorlig covid-19-infektion," advarer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet.

Danmark er det EU-land, der har haft den mest effektive vaccineudrulning, men indsatsen bremses af, at vaccineproducenterne ikke kan følge med behovet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal næsten 2 mio. danskere bestående af frontpersonale i sundhedssektoren samt ældre og svage vaccineres først. Fra april følger folk i samfundskritiske funktioner, inden restgruppen – 3 mio. danskere – står for tur.

Dansk Erhverv mener, at man bør dele restgruppen op efter, hvor vigtige danskerne i gruppen er for samfundsøkonomien, mens SMVdanmark vil prioritere de unge og nøglemedarbejdere.

Økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer er med i en økonomisk ekspertgruppe, der rådgiver regeringen under covid-19-krisen. Han er enig i, at samfundsøkonomiske hensyn bør indgå i prioriteringen, baseret på grundige analyser, som endnu ikke er lavet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også