MedWatch

Læger og patienter vil have vaccinerester på bordet nu

Trods storindkøb har interessen for at blive vaccineret mod influenza løbet myndighederne over ende.

Foto: Thomas Sjørup

Det er dybt uforståeligt og stærkt kritisabelt, at tusindvis af ældre og udsatte patienter lige nu venter forgæves på den lovede vaccine mod influenza og lungebetændelse.

Sådan lyder kritikken fra både Lægeforeningen og en række patientforeninger med medlemmer, der er særligt sårbare overfor covid-19.

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, peger på, at sundhedsmyndighederne selv i store kampagner har opfordret ældre og sårbare til at blive vaccineret.

Men samtidig er vaccinerne i stor stil blevet udnyttet af danskere, der ikke havde helt så kritisk brug for dem.

"Sundhedsmyndighederne har opfordret ældre, kronisk syge og udsatte til at blive vaccineret. Men samtidig også befolkningen meget bredt. Vi er bekymrede over, at de, der var hurtigst ud at starthullerne og lod sig vaccinere, måske ikke var dem, der trængte mest," siger Camilla Noelle Rathcke.

"Derfor ser vi nu en masse praktiserende læger, som må aflyse vaccinationer af sårbare og ældre. Samtidig må man også undlade at vaccinere sundhedspersonale, som kan være med til at forhindre yderligere coronasmittespredning," siger hun.

Derfor kræver Lægeforeningen ligesom patientforeninger som Lungeforeningen og Hjerteforeningen, at sundhedsministeren straks får styr på, hvad der er tilbage af ubrugte vacciner i Danmark, hvor de er, og hvordan de nu bedst kommer de mest udsatte til gavn.

"Vi har fra Statens Seruminstitut hørt, at der er indkøbt 1,6 millioner doser influenzavaccine i år mod normalt 1 million. Vi har hørt, at der er et nødlager på 100.000 doser, samt også, at der stadig er 400.000 ubrugte doser, som er ujævnt fordelt i landet. Det er disse ting, vi nu kræver et overblik over fra sundhedsministeren," siger Camilla Noelle Rathcke.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, siger, at efterspørgslen kom bag på myndighederne.

"Der er indkøbt langt mere vaccine end tidligere. Men interessen har vist sig at være klart undervurderet," siger han.

"Nu må vi prøve at få de ubrugte rationer rundt om i landet i spil og helst så de, der har særligt brug for det, får først, og så må vi andre komme i anden række."

Sundheds- og Ældreministeriet venter nyt om influenzavacciner tirsdag, lyder det i en mail.

Nu mangler Danmark også pneumokokvaccine Ældre og syge får nej til influenzavaccine Modsat andre lande mangler Danmark en vaccinestrategi Danmark er ved at løbe tør for influenzavacciner Myndigheder beder firmaer gemme influenzavaccine til sårbare 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier