MedWatch

Nu mangler Danmark også pneumokokvaccine

Endnu en vaccine er blevet en mangelvare hos danske læger, og Statens Serum Institut kan først skaffe nye til februar, skriver Berlingske.

Foto: KRISTIAN DJURHUUS//

Flere danskere oplever at gå forgæves, når de efterspørger pneumokokvaccine hos de praktiserende læger.

Det skriver Berlingske.

Ligesom influenzavaccinen er pneumokokvaccine – der beskytter mod lungebetændelse – nemlig flere steder udsolgt, og Statens Serum Institut, der er national indkøber, forventer ikke nye vacciner på lager før februar, skriver avisen.

"Det er grotesk. Der er ført kampagne for at få folk til at lade sig vaccinere. Der er sendt breve til dem i deres e-boks om det, og når de så henvender sig til deres læge, kan de alligevel ikke blive vaccineret. Det er virkelig uheldigt," siger de praktiserende lægers formand Jørgen Skadborg til avisen. Han er i sin egen klinik selv løbet tør for pneumokokvaccine.

Pneumokokvaccine blev i foråret gjort gratis for ældre og udsatte, og Statens Serum Institut havde på forhånd indgået en aftale med MSD om levering af den 23-valente vaccine Pneumovax.

Allerede dengang forlød det fra medicinalselskabet, at der globalt var stor efterspørgsel på vaccinen, men at den hurtige aftale betød, at medicinalselskabet havde haft held med at hente vaccinen til landet i tilstrækkelige mængder.

"Var vi blevet kontaktet bare en uge senere, kan jeg ikke love, at vi kunne have hentet så mange doser hjem til Danmark," udtalte Andreas Daugaard Jørgensen, der er administrerende direktør for MSD Danmark og Island, i april i en pressemeddelelse.

Pneumokokinfektion kan medføre bl.a. lungebetændelse og i særlige tilfælde blodforgiftning og meningitis. Der er årligt ca. 460 tilfælde af alvorlig pneumokoksygdom hos ældre fyldt 65 år og ca. 90 tilfælde blandt personer i særlige risikogrupper under 65 år.

Ældre og syge får nej til influenzavaccine

Modsat andre lande mangler Danmark en vaccinestrategi

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier