Thomas Senderovitz om sexisme-debat: "Jeg er nået til erkendelsen, at jeg som snart 55-årig hvid mand helt sikkert er fordomsfuld"

Mange mænd bør se sig selv i øjnene og erkende, at de i større eller mindre grad er ubevidste medbærere af en kultur, der er skadelig for kvinder, mener direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.
Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, tager bladet for munden i debatten om sexisme på arbejdspladser. | Foto: Lægemiddelstyrelsen / PR
Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, tager bladet for munden i debatten om sexisme på arbejdspladser. | Foto: Lægemiddelstyrelsen / PR

Den verserende debat om sexisme skyller hen over snart sagt enhver branche og arbejdsplads, herunder blandt læger, og også direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz tager nu bladet for munden.

I et interview til Politiken siger han, at mænd i hans øjne ubevidst har nogle mønstre og en opførsel, som betyder, at man ikke giver kønnene lige vilkår og muligheder på arbejdspladserne.

Mænd bør ikke tage offetrøjen på, men i stedet selv gå til bekendelse, lyder det. Og det gør Thomas Senderovitz, der er uddannet læge, medlem af data-etisk råd og tidligere topchef i det private erhvervsliv, da også selv.

"Jeg er nået til den erkendelse, at jeg som snart 55-årig hvid mand helt sikkert er fordomsfuld. Jeg er sikkert også småracist, ikke i alvorlig grad, men jeg er nødt til at nå til et punkt, hvor jeg spørger, hvad det er, jeg gør i min hverdag, der ikke giver lige muligheder til eksempelvis alle køn. Jeg er nødt til at sige til mig selv, at jeg stadig er medbærer af en uhensigtsmæssig kultur og har et medansvar for at ændre den," siger Thomas Senderovitz til Politiken.

Coloplast-formand har ændret holdning

Dermed lægger han sig på linje med Lars Rasmussen, bestyrelsesformand i Coloplast, Ambu og Lundbeck og sidder med i bestyrelsen i Demant, der også har meldt sig koret af mænd, der nu sætter fokus på hvor grelt det kan gå, hvis man i en branche eller virksomhed har en kultur, hvor en vis adfærd er normen.

"Vi kan se, hvad der sker, når man vokser op i et system og ikke opdager, at verden flytter sig. Det, der var okay for fem år siden, er det ikke nødvendigvis i dag. Sådan er det at leve i et dynamisk samfund, og det er kun godt," sagde Lars Rasmussen tidligere mandag til Finans.

De seneste år og siden tv-værten Sofie Linde med en tale om sine personlige oplevelser i mediebranchen satte en lavine i gang, har han selv ændret holdning til vigtigheden af at have fokus på sexisme på arbejdspladsen.

I Lægemiddelstyrelsen har Thomas Senderovitz etableret et såkaldt ’provo-panel’, hvor de ansatte i styrelsen frit kan frembringe holdninger og syn på, hvad der bør ændres.

Lars Rasmussen opfordrer til barskere opgør med sexchikane: "Det er vi nødt til at være hårde på"

Biotekdirektør dømt for kønsdiskrimination 

Flere hundrede kvinder sagsøger Merck for kønsdiskrimination 

Novartis-enhed anklages for at være en ”mandeklub” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også