MedWatch

Ny sag om løndumping på medicinalfirmas milliardbyggeri

Italiensk entreprenør på medicinalgiganten Ferrings nye hovedsæde er blevet taget i underbetaling af udenlandske arbejdere for en million kroner.

Foto: Thomas Borberg

Mens borgerne i Kastrup er hårdt ramt af massefyringer i lufthavnen, er byens nye vartegn ved at blive bygget af underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Det er medicinalgiganten Ferring, der er ved at få opført sit nye arkitekttegnede hovedsæde helt ud til Øresund, og byggeriet har tidligere dannet ramme om systematisk løndumping for mere end syv millioner kroner.

Nu er endnu et af de store italienske byggeselskaber, der er hyret til prestigeprojektet, blevet taget i at snyde sine ansatte. Det skriver Fagbladet 3F.

MPNM Byggeri ApS, der er en fusion af to italienske entreprenørfirmaer og oprindeligt stod for det store betonarbejde på Ferrings nye domicil, er i en faglig voldgiftssag blevet dømt til at betale 950.000 kroner for grov underbetaling af ni medarbejdere.

Det viser kendelsen i sagen, hvor 3F har krævet efterbetaling på vegne af de ni italienske bygningsarbejdere, hvoraf otte er medlemmer af fagforeningen.

En af italienerne er blevet snydt for hele 297.000 kroner i perioden december 2018 til oktober 2019.

"Ferrings milliardbyggeri har været præget af social dumping fra start til slut, og det er beskæmmende, at en virksomhed med så mange ressourcer ikke har været mere villige til at sikre sig mod social dumping, når de opfører et byggeri i den her størrelsesorden," siger Michael Severinsen, der er faglig konsulent i 3F Byggegruppen og har ført sagen mod Ferrings byggeleverandør.

Medicinalvirksomheden Ferring har base i Schweiz og er ejet af den svenske mangemilliardær Frederik Paulsen, der er en af verdens rigeste mænd.

Det nye hovedsæde i Kastrup går under navnet Soundport og har et prisskilt på 1,1 milliarder kroner.

Byggeriet er dog både blevet fordyret og forsinket, fordi Ferring har haft gentagne problemer med blandt andre MPNM Byggeri, der blev smidt af projektet i efteråret.

MPNM Byggeri er i dag under økonomisk rekonstruktion, hvilket vil sige, at de er gået i betalingsstandsning for at undgå konkurs.

Fagbladet 3F kunne i august sidste år fortælle, at to italienske underentreprenører på Ferrings byggeri stod bag systematisk underbetaling af 123 udenlandske bygningsarbejdere.

De to underentreprenører, Edilmaf og B.C.I. Service, blev i to voldgiftssager dømt til at betale i alt 7,6 millioner kroner for grove brud på overenskomsten.

I den nye sag med MPNM Byggeri er det igen overenskomstens bestemmelser om varierende ugentlig arbejdstid, der er i spil.

Voldgiftsretten fastslår, at MPNM ikke kan løbe fra at betale deres ansatte overtidsbetaling, når de har knoklet i lange vagter på alle tider af døgnet og langt ud over 37 timer om ugen.

Hertil kommer, at bygningsarbejderne ikke har fået løn for alle deres arbejdstimer og er blevet snydt for feriepenge og pension.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra de to selskaber bag MPNM Byggeri.

Hos Ferring henviser man til udviklingsselskabet Soundport A/S, der er bygherre på det nye medicinalhovedsæde.

Her mener bestyrelsesformand Eric Korre Horten ikke, at man har et økonomisk ansvar for de underbetalte bygningsarbejdere.

"I det omfang vi kan, vil vi meget gerne være behjælpelige med at bidrage til at opklare spørgsmål om de arbejdsretslige forhold, men vi kan ikke påtage os et økonomisk ansvar," siger han.

"Vi har fra starten forsøgt at gøre det hele ordentligt og redeligt, blandt andet ved at få udarbejdet klausuler, hvor entreprenøren (MPNM Byggeri, red.) forpligter sig til at bruge organiseret arbejdskraft og påtager sig økonomisk ansvar i tilfælde af arbejdsretslige sager," fortsætter Eric Korre Horten.

Opførelsen af Ferrings nye domicil forventes færdigt til maj næste år.

 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F).

 

Ferring allierer sig med spanske Igenomix om nye behandlinger 

Ferrings bakteriemiddel viser positive resultater i fase 3  

Mere fra MedWatch

Epilepsifirma har behandlet første amerikaner med hjernebølgeimplantat

Efter et halvt års forsinkelse på grund af corona har medicoselskabet Uneeg Medical behandlet den første amerikanske epilepsipatient i et studie, der skal bane vejen for en godkendelse af det danske selskabs hjernebølgeimplantat i USA, hvorfra selskabet fremover venter at hente 70 pct. af omsætningen.

Coloplast ser potentiale i Rusland

I 20 år har Coloplast opereret på det russiske marked, hvor konkurrencen er hård - ikke mindst fra de lokale virksomheder, der ifølge selskabets landechef favoriseres af de landets myndigheder.

FDA siger god for nyt Ambu-produkt

Ambus nyeste produkt, et system der gør det muligt at lave både procedurer i lungerne og tage væskeprøver fra dem, er i dag blevet godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier