MedWatch

Epidemiforsker: En vaccine vil ikke stoppe smitten af coronavirus

De omfattende forholdsregler har vist sig relativt ineffektive, og det må nu anses for umuligt at inddæmme covid-19. En global pandemi tegner uundgåelig, og selv om kun meget få tilfælde vil være livstruende, står vi over for en historisk udfordring, mener amerikansk epidemiforsker.

Selvom myndigheder over hele verden har forsøgt at inddæmme den nye coronavirus fra Kina, blusser den nu op i Europa. Her i Italien, hvor folk har ansigtsmasker på ved Sankt Markus-pladsen i Venedig. | Foto: Manuel Silvestri/REUTERS / X03150

Det samlede globale modsvar mod det aktuelle udbrud af coronavirussen Sars-cov-2 fra Kina er sket i et hastigt tempo og med en mobilisering af ressourcer, der er uden fortilfælde.

Alligevel ser forskere nu tegn på, at virussen nok slet ikke kan bremses. Ikke engang selvom man stod med en godkendt vaccine.

Det skriver det amerikanske medie The Atlantic.

Den nye virus blev identificeret ekstremt hurtigt. Dens genom blev sekvenseret af kinesiske forskere, der inden for få uger delte deres informationer med resten af verden. Det globale videnskabelige samfund har delt sine genomiske og kliniske data i et videre omfang og på kortere tid end nogensinde før. Omfattende bestræbelser på at udvikle en vaccine er godt i gang.

Kan ikke inddæmmes

Kinas regering har reageret med dramatiske inddæmningsforanstaltninger, og Verdensundheds-organisationen (WHO) har erklæret, at der med de seneste udviklinger i det aktuelle udbrud foreligger en international nødssituation. Alt dette er forløbet på en brøkdel af den tid, som det tog bare at identificere tidligere virusudbrud. Og alligevel eskalerer Sars-cov-2 og fortsætter sin spredning.

"Jeg tror, at al sandsynlighed taler for, at denne virus slet ikke kan inddæmmes," fortæller Harvard-epidemiologiprofessor Marc Lipsitch.

Inddæmning er altid første skridt i indsatsen mod sådanne udbrud. I covid-19’s tilfælde har muligheden for at afværge en pandemi måske kun været til stede i få dage. Allerede i januar begyndte Kina at lukke af for stadig større områder i en omkreds, der havde byen Wuhan som centrum, og efterhånden fik de på den måde isoleret omkring 100 mio. mennesker. Det blev forbudt for de lokale indbyggere at forlade deres hjem, men trods Kinas massive indsats er virussen nu konstateret i 24 lande.

Mange smittebærere

Lipsitch forudsiger, at inden for det kommende år vil mellem 40 og 70 procent af den globale befolkning blive smittet med Sars-cov-2, der kan forårsage sygdommen covid-19. Det er ham dog magtpåliggende at understrege, at dette ikke er ensbetydende med, at alle disse mennesker så vil blive ramt af alvorlig sygdom.

"Det mest sandsynlige er, at mange enten vil få sygdommen i milde former eller blive symptomfrie smittebærere," siger han.

På samme måde som med influenza, der som regel kun er livstruende for mennesker, der har kronisk svækket helbred eller er meget gamle, vil langt de fleste tilfælde gå over af sig selv – og uden at der bliver brug for behandling. Generelt har 14 procent af alle influenzasmittede slet ingen symptomer på sygdommen.

Lipsitch står langtfra alene i sin formodning om, at virussen vil opnå en langt videre spredning. Blandt epidemiologerne er der ved at danne sig en konsensus om, at det mest sandsynlige udfald af det aktuelle udbrud vil være en ny sæsonbetinget influenzatype – det vil sige en femte ’endemisk’ coronavirus. For de øvrige fire gælder, at mennesker typisk ikke udvikler længerevarende immunitet. Hvis det samme gør sig gældende for denne virus, og den bliver ved med at gøre så mange så relativt syge som nu, vil 'forkølelses- og influenzasæsonen' kunne blive til en 'forkølelses-, influenza- og covid-19-sæson'.

Med så få data bliver præcise prognoser vanskelige. Eksperternes store bekymring er, at inddæmningen af virusset er slået fejl, og at det derfor vil kunne være i cirkulation for altid. Desto vigtigere bliver indsatsen for at udvikle den vaccine, der kan blive den afgørende livreddende strategi for de kommende år, skriver det amerikanske medie.

Coronasmitte får statsministeren til at indkalde sikkerhedsudvalg 

Amerikanske sundhedsmyndigheder venter spredning af corona i USA

Infodemi: De falske nyheder har kronede dage under coronavirussen

Moderna tester coronavaccine i første kliniske studie

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier