MedWatch

Novo Nordisk Fonden fordobler støtte til forskningsudstyr og udvider til flere områder

Novo Nordisk Fonden fordobler sin støtte til køb af avanceret forskningsudstyr til 150 mio. kr. i 2020 og udvider programmet til at omfatte en række nye forskningsområder.

Foto: Novo Nordisk Fonden / PR

Novo Nordisk Fonden har netop bevilget i alt 75 mio. kr. til køb af avanceret forskningsudstyr, der skal styrke forskning inden for biomedicin, bioteknologi, klinisk forskning og naturvidenskabelige og tekniske videnskaber på danske universiteter og hospitaler.

Tre af bevillingerne blev givet til forskere fra DTU, mens forskere ved Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet og Københavns Universitet også har fået en bevilling hver.

Fælles for bevillingerne er, at udstyret skal være bredt tilgængelig for brug både i det videnskabelige miljø og for industrien.

Det fortæller Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Nye områder

Fonden har i denne omgang blandt andet givet midler til udvikling af en teknologiplatform ved DTU, der kan bruges til at undersøge muligheden for at bruge mikroorganismer som erstatning for antibiotika til sygdomsbekæmpelse. Platformen skal bruges til at lære mikroorganismernes samfund, de såkaldte mikrobiomer, bedre at kende gennem mikroskopi og kemisk analyse.

Bedre kendskab til mikroorganismerne er nemlig en forudsætning for at udvikle og anvende deres potentiale inden for sundhed og sygdomsbekæmpelse i mennesker såvel som dyr og planter.

Fra næste år vil Novo Nordisk Fondens udvide sin støtte til at omfatte flere af de bioteknologiske, naturvidenskabelige og tekniske områder.

Fordobling af støtten

For at muliggøre udvidelsen af forskningsområderne vil fonden udvide den økonomiske ramme for støtten til forskningsinfrastruktur. Nærmere bestemt er der tale om en fordobling i 2020, så det samlede budget bliver på i alt 150 mio. kroner.

"Videnskabelige fremskridt hviler i høj grad på muligheden for at lave eksperimenter på forskningsinfrastruktur af højeste kvalitet. Vi ser et udtalt behov hos danske forskningsinstitutioner for støtte til den omkostningstunge proces, det er at anskaffe og drive nyt, avanceret forskningsudstyr. Det er et behov, som Novo Nordisk Fonden gerne vil være med til at imødekomme, og derfor udvider vi vores støtte til forskningsinfrastruktur, både økonomisk og fagligt," siger Lene Oddershede, der er chef for natur- og tekniske videnskaber i Novo Nordisk Fonden.

Ansøgningsrunden for bevillinger til forskningsinfrastruktur i 2020 åbner den 11. december.

Novo Nordisk Fonden giver 120 mio. kr. til forskning i smitsomme sygdomme

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier