MedWatch

Danskernes appetit på corona-selvtest stiger

Mange køber selvtest for corona på apoteker og i Matas, skriver DR. Virksomheder køber også ind hos Falck.

Der er stor efterspørgsel blandt danskerne efter selvtest for covid-19, hvor man poder sig selv i næsen. | Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix

Der er stor efterspørgsel blandt danskerne efter selvtest for covid-19, hvor man poder sig selv i næsen.

Det fortæller flere apoteker til DR, og hos Danmarks Apotekerforening har man også lagt mærke til efterspørgslen.

"Efterspørgslen har været så stor, at mange apoteker lige nu melder udsolgt," siger formand Jesper Gulev Larsen i et skriftligt svar til Ritzau.

Selvtest er typisk af samme type som de test, man kan få lavet i de offentligt betalte kviktestcentre - blot med den forskel, at der ikke er en uddannet poder til at foretage testen.

Den type test regnes som mindre pålidelig end PCR-test, og særligt for hjemmetesten gælder, at resultatet ikke registreres i coronapasset. Men blandt andet hos kæden Matas er der alligevel bud efter testkittene.

I sidste uge var de på lager i 170 butikker, men nu er de kun på hylderne i 50 Matas-butikker, skriver DR.

Hos Falck, der tilbyder selvtest-pakker til virksomheder, mærker man også en stigende efterspørgsel, fortæller topchef Jakob Riis.

"Der er rigtig mange, der ringer. Den sidste uges tid er det gået rigtig stærkt," siger han til Ritzau.

Falck har under pandemien stået for kviktest på offentlige steder. Det er den samme type test, som virksomheden sælger til hjemmebrug.

Nu er fokus så også rettet mod selvtest, og det skyldes ifølge direktøren, at der er behov for at supplere det etablerede test-setup.

"Vi sælger allerede til mange virksomheder med stor efterspørgsel og vil fra næste uge give vores 9000 ansatte mulighed for selvtest på arbejdspladsen," siger Jakob Riis.

Netop selvtest på arbejdspladsen er noget, som Dansk Industri kan se en fidus i.

Tidligere på ugen opfordrede erhvervsorganisationen til, at der kom gratis selvtest på blandt andet arbejdspladser.

Det store spørgsmål er så, om man kan stole på svaret, en hjemmetest giver.

Det kan man ikke ifølge Uffe Vest Schneider. Han er afdelingslæge på Hvidovre Hospital og arbejder på et studie, hvor coronatest fra flere virksomheder sammenlignes.

Han peger på, at litteraturen viser, at der er stor forskel på, hvor følsomme de forskellige selvtest er. De fleste fungerer fint, men mange gør ikke.

Samtidig er studierne lavet på tidligere coronavarianter og blandt folk, der ikke er vaccineret. Derudover kan folk også have svært ved at pode sig selv.

Hos Statens Serum Institut (SSI) er man opmærksom på selvtest, der vurderes måske at kunne bryde smittekæder.

"Men kvaliteten af en hjemmetest, der jo er en antigentest, vil nok ikke være høj nok til at kunne bruges i coronapasset," oplyste Henrik Ullum sidste uge i et skriftligt svar til Ritzau.

Roche Diagnostics håber på hjemmetest i coronapas men Seruminstituttet tvivler på kvaliteten 

Mere fra MedWatch

Pharmadanmark om massefyringer i Leo Pharma: En del af gamet

Onsdagens melding om, at Leo Pharma de næste to år samlet skal nedlægges 1000 stillinger, skriver sig ind i en række af massefyringer i branchen, der er sket de senere år. Industrien skriger imidlertid på arbejdskraft, og fagforeningen Pharmadanmark har af samme grund opfordret Leo Pharma til straks at lave en jobbørs.

Overvældende flertal blåstempler nye EMA-beføjelser

Europa-Parlamentet har, få måneder før de nye opgaver skal varetages, vedtaget stærkere beføjelser til overvågning til EU’s lægemiddelagentur, EMA. Medicinalsektoren skal forberede sig på i udgangspunktet at være uden for døren i arbejdet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier