Iværksættere bag sædtest laver første overskud: "Det giver et boost"

Ør­ken­van­dringen er slut for Valby-baserede Motilitycount, der for første gang har leveret sorte tal på bundlinjen. Om det varer ved i 2020, kommer blandt andet an på coronakrisens omfang og selskabets snarlige lancering af et sædprøvesæt.
Mogens C. Thomsen, adm. direktør, Motilitycount | Foto: Motilitycount / PR
Mogens C. Thomsen, adm. direktør, Motilitycount | Foto: Motilitycount / PR

Iværksætterselskabet Motilitycount, der sidste år fik FDA-godkendt et produkt til at teste sædkvalitet, har for første gang i selskabets otteårige levetid præsteret et overskud.

I 2019 lød bundlinjen således på knap 1 mio. kr. mod et tab på 138.000 kr. året inden for sædfirmaet.

Siden stiftelsen i 2012 har Motilitycount akkumuleret et underskud på mere end 8 mio. kr, men nu er ørkenvandringen slut. Motilitycount tjener nu rent faktisk penge, og det glæder adm. direktør Mogens C. Thomsen

"Det er en milepæl, at der for første gang i selskabets historie kan præsenteres et overskud. Det giver naturligt et boost, at vi kan fremvise et godt resultat og skaber selvsagt en helt naturlig glæde," siger Mogens C. Thomsen til MedWatch.

Motilitycount fik i 2015 CE-godkendt sin sædtest ved navn Swimcount Sperm Quality Test til det europæiske marked, og sidste år fulgte FDA trop med en tilladelse til at markedsføre produktet i USA, hvor Motilitycount har allieret sig med en distributør, der står for salg og markedsføring.

Det giver alt sammen penge i kassen, og de sorte tal på bundlinjen skyldes da også hovedsageligt en markant øget bruttofortjeneste – som dækker over omsætningen minus en række omkostninger til for eksempel materialer og råvarer – der i 2019 steg til 1,3 mio. kr. fra sidste års negative bruttofortjeneste på minus 71.000 kr.

"Vores toplinje er kraftigt forøget, hvilket vi kun kan være svært tilfredse med. Vi har haft vores produktionsapparat og kapaciteten på plads til at kunne levere til blandt andet USA og øvrige markeder, der viser salgsfremgang og større efterspørgsel efter vores produkt," siger Mogens C. Thomsen.

Corona stikker kæp i hjulet

Sædfirmaet, der blev stiftet af Jacob Møllenbach og Steen Laursen i 2010, har også den danske serieiværksætter og business angel Nicolaj Højer Nielsen i ejerkredsen med 10-15 pct. ejerskab.

Han var i februar med til at rejse 8 mio. friske kr. fra syv nye, private investorer, der kom oveni 1,8 mio. kr. som Motilitycount fik ind på bankbogen via en konvertering af gæld til anparter i selskabet.

Ved udgangen af 2019 kunne Mogens C. Thomsen notere sig en egenkapital 6,76 mio. kr. – en del mere end sidste år, hvor der på kistebunden lå 1,96 mio. kr., og med kapitaludvidelsen fra februar gik selskabet med Mogens C. Thomsens ord fra at være en startup til en scale-up-virksomhed.

Ikke desto mindre maner sædfirma-direktøren til besindighed.

"Vi er meget realistiske omkring det faktum, at vi, selvom vi nu er en scale-up virksomhed, stadig har mange vigtige udviklingsprojekter liggende i skuffen. Vi er meget forsigtige med, hvad vi bruger midlerne til, og der kan derfor godt gå et par år, inden den helt store jubel kan bryde ud," siger Mogens C. Thomsen.

Han betoner vigtigheden af, at selskabet er godt velpolstret i lyset af den verserende coronapandemi.

"Specielt og i forlængelse af den opståede covid-19 krise er det helt afgørende, at vi har fået kapital ind til at fortsætte vores drift – også selvom mange markeder verden over har lukket mere eller mindre ned," siger Mogens C. Thomsen.

I regnskabet for 2019 skriver Motilitycount da også, at udbruddet af coronavirus giver "udfordringer for virksomheden."

"Covid-19 har eller kan have en væsentlig påvirkning på mængden af såvel danske som udenlandske kunder, bl.a. som følge af de anbefalinger og påbud der gives fra politisk hold," lyder det i regnskabet.

Mogens C. Thomsen supplerer:

"Coronakrisen har i de lande, hvor vi netop havde fået opbygget et momentum for vores hovedprodukt, betydet en vis opbremsning i specielt offline-salget. Men det ser nu ud til mange steder at være ved at komme tilbage, til hvor vi var, før krisen begyndte," siger han.

Mander op på medarbejderfronten

Motilitycount har i 2019 øget udgifter til løn og personale betydeligt – til 317.473 kr. i 2019 fra 20.419 kr. i 2018. Siden er yderligere to medarbejdere i salg og marketing kommet med ombord, og selskabet har i dag ti ansatte i hovedkvarteret i Valby.

"Det har simpelthen været nødvendigt at mande op på produktionssiden for at kunne levere på de modtagne ordrer," lyder begrundelsen.

Motilitycount sælger tests på flere end 35 markeder, og mens omsætningen i det danske selskab indtil nu har ligget under 2 mio. kr. årligt, så forventer Mogens C. Thomsen, at man i bedste fald kan hente en omsætning på 6-7 mio. dollar, altså op til 47,5 mio. kr. "inden længe."

Sådan lød meldingen i hvert fald i februar, før coronakrisen satte ind. Dengang var Motilitycount i forhandlinger om at blive listet på endnu flere af de i alt ca. 34.000 outlets, der er i USA, og de forhandlinger pågår stadig.

"Men hvornår de 6-7 mio. dollar i omsætning tikker ind, som i øvrigt er en beregning, der relaterer sig til den fremtidige forventede amerikanske detailomsætning, er svær at spå om grundet covid-19," siger Mogens C. Thomsen.

Lancering af ny guldkalv kan blive forsinket

Det samme er lanceringstidspunktet af selskabets hjemmetest til dyrs sædkvalitet, Vetcount, som efter planen skal på markedet i andet halvår 2020, og som Mogens C. Thomasen har store salgsforventninger til – større end til selskabets sædtest til mennesker.

"Desværre er der på grund af covid-19 nogle områder, som er blevet forsinket i forbindelse med nedlukning hos vores underleverandører i blandt andet Spanien," siger Mogens C. Thomsen om Vetcount, der kan bruges af landmænd til at teste sæd, de har købt til insemination af avlsdyr.

"Men vi satser stadig stærkt på, at vi er i stand til at lancere i andet halvår af 2020, og til den tid er vi i øvrigt klar til at mande op igen," siger Mogens C. Thomsen.

Den store usikkerhed, coronavirus har skabt, og usikkerheden om situationens varighed, får da også direktøren til at vægre sig ved at sige for meget om forventningerne til resten af det indeværende år.

"Vi har netop afholdt vores ordinære generalforsamling, og her blev det aftalt, at vi ikke på nuværende tidspunkt, grundet covid-19 situationen, kan udtale os om, hvordan året 2020 ender," siger Mogens C. Thomsen.

"Indtil videre er det dog ledelsens vurdering, at selskabet har den fornødne likviditet og kreditfaciliteter til at kunne fortsætte driften," uddyber han.

Nyt produkt kan afbøde negative corona-konsekvenser

Udelukkende negativ er corona-situationen dog ikke for det danske selskab.

I forbindelse med covid-19, er der kommet strengere retningslinjer for at tilse patienter på klinikker og hospitaler af risiko for smittespredning.

For at undgå smittespredning og lang ventetid anbefaler flere klinikker og hospitaler nu, at man producerer sin sædprøve i hjemmet og selv – indenfor én time – transporterer sædprøven til klinikken eller hospitalet for nærmere undersøgelse og analyse.

I den forbindelse lancerer Motilitycount derfor nu et nyt sædprøvesæt til hjemmebrug ved navn Swimcount Sperm Collection Kit, som forventeligt er på hylderne i de danske apoteker allerede fra næste uge efter pinsen.

"Det er helt unikt, da det tilbyder manden hele tre forskellige fremgangsmåder. Sættet inkluderer en pipette, et reagensglas, en opsamlingskop samt et særligt Swimcount-kondom uden sæddræbende creme. Flere mænd foretrækker at opsamle deres sædprøve i et kondom af praktiske grunde," siger Mogens C. Thomsen.

Han understreger, at Swimcount Sperm Collection Kit ikke er en fuldbyrdet hjemmetest som selskabets hovedprodukt.

"Det er derimod et sædprøvesæt, der er et supplement til vores Swimcount-portefølje, og som vil kunne dække et nyt behov både for manden, klinikker og hospitaler," siger Mogens C. Thomsen.

"Jeg forventer, at det nye sædprøvesæt vil kunne afbøde dele af de udfordringer, covid-19 giver os lige nu," uddyber han.

Overvejer stadig børsvejen

Motilitycount blev forrige år forhåndsgodkendt til børsnotering på det mindre fællesnordiske marked Spotlight, før kendt som Aktietorget, hvor Mogens C. Thomsen tidligere har luftet tanken om at ville hente 15 mio. kr.

De 8 mio. kr. Motilitycount rejste i februar, rækker et par år frem, fortalte Mogens C. Thomsen dengang – afhængigt af, hvor hurtigt Motilitycount vil accelerere forretningen.

Hvordan ser du i dag på kapitalrejsningen fremover? Er I for eksempel kommet nærmere tankerne om eventuel at lade jer notere på den danske fondsbørs, som I tidligere har luftet tanker om?

"Der er ikke taget endelig stilling til dette spørgsmål, men det er selvfølgelig stadig en mulighed på et tidspunkt at gå børsvejen," siger Mogens C. Thomsen.

Iværksættere henter 10 mio. kr. til USA-indtog på milliardmarked for test af sædkvalitet 

Dansk sædfirma får amerikansk godkendelse 

Valby-selskab bag nygodkendt sædtest overvejer børsnotering

Dansk sædtest klar til europæisk lancering 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også