Opstartsvirksomhed får millionbevilling til at finjustere crispr-teknologien til diagnostik

Efter en pre-seed-bevilling fra Novo Seeds på 3,5 mio. kr. spinner Københavns Universitet nu virksomheden Twelvebio ud, som stiler mod at forbedre crispr-teknologien inden for diagnostik og behandling.
Novo Seeds har kastet 3,5 mio. kr. efter et spinout fra Københavns Universitet, der kalder sig Twelve bio og som vil videreudvikle genredigeringsteknologien crispr. | Foto: PR / Novo Seeds
Novo Seeds har kastet 3,5 mio. kr. efter et spinout fra Københavns Universitet, der kalder sig Twelve bio og som vil videreudvikle genredigeringsteknologien crispr. | Foto: PR / Novo Seeds

En bevilling fra Novo Seeds og Bioinnovation Institute har gjort det muligt at starte spinout-virksomheden Twelvebio. Novo Seeds har tildelt virksomheden en pre-seed-bevilling på kr. 3,5 mio. til at videreudvikle genredigeringsteknologien crispr til diagnosticering og behandling af sygdomme.

Derudover har Bioinnovation Institute tildelt en Business Accelerator Academy-bevilling på 250.00 kr. til projektet.

Genredigeringsteknologien crispr besidder et stort potentiale til at skabe biomedicinske gennembrud i fremtiden. Med crispr kan forskere lokalisere og redigere bestemte dele af DNA-sekvenser i en celle og dermed forhindre udvikling af en lang række sygdomme.

Twelvebio er opkaldt efter Cas12a-enzymet, der kan bruges som genredigeringsværktøj, og som også har et stort potentiale i forbindelse med identifikation af biomarkører, såsom patogener og kræftmutationer i kliniske patientprøver.

Ideen til opstartvirksomheden kommer fra tidligere studier offentliggjort i Cell and Nature. I forbindelse med forskningen foretog lektor Stefano Stella og professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk-fondens center for proteinforskning ved Københavns Universitet en detaljeret kortlægning af strukturelle træk ved Cas12a for at forklare, hvordan enzymet genkender og spalter DNA.

"Vi anser Cas12a for at være den næste generations redigeringsværktøj takket været dets øgede specificitet sammenlignet med Cas9-proteinet, som var det første crispr-enzym, der blev opdaget i 2012," siger Stefano Stella i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at de opdagede Cas12a i 2015.

"I slutningen af 2018 opdagede vi en ny aktivitet i enzymet, hvilket banede vejen for nye spændende anvendelsesmuligheder for teknologien, såsom identifikation af biomarkører til diagnostiske formål," siger Stefano Stella.

Twelvebio vil ved hjælp af millionerne fra Novo Seeds beskæftige fire forskere i 12 måneder. Sideløbende vil der ske forretningsudvikling af opstartsfirmaet på Bioinnovation Institute i Copenhagen Bio Science Park (COBIS).

"Vi er virkelig begejstrede for denne mulighed for at afprøve vores ideer," siger Stefano Stella.

Medicinalbranchens første fase 1-data med crispr viser lovende takter

Nyt studie bringer crispr-teknologien op på et helt nyt niveau 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også