MedWatch

GN-topchef om sin jobsikkerhed: "Det er bestyrelsens vurdering"

Efter fyringen af GN Hearings forsknings- og udviklingschef tidligere på måneden påtager adm. direktør, Gitte Aabo, sig det fulde ansvar for selskabets udvikling. Om topchefen kan overleve flere forsinkelser og nedjusteringer, må bestyrelsen tage stilling til, lyder det fra Gitte Aabo.

Foto: GN Hearing / PR

Oktober 2021 er en af de måneder, der sent vil blive glemt i hørevirksomheden GN Hearing.

I starten af måneden måtte GN Hearings nu daværende forsknings- og udviklingschef forlade sin stilling som følge af, at to afgørende produktlanceringer fra GN er blevet forsinket, med en stor nedjustering til følge.

I forbindelse med selskabets regnskab for tredje kvartal, som blev præsenteret fredag morgen, blev forventningerne fastholdt, og topchef Gitte Aabo understreger, at der nu bliver set fremad.

"Jeg må sige, at jeg nu føler, at vi er i en god situation og har den fornødne tillid til, at vi fremadrettet kan bringe relevant innovation på markedet. Så det er vigtigt for mig at sige: Vi har forsinkelser - og det er ikke tilfredsstillende - men innovationskraften i GN Hearing er intakt," siger Gitte Aabo. 

Nu har I jo taget et stort skridt tidligere på måneden ved at udskifte R&D-direktøren, men hvis nu det ikke lykkedes at få vendt udviklingen, så peger pilen vel også på dig; så er der vel ikke nogen bortset fra dig, der kan tage ansvaret?

"Det er klart, at jeg har ansvaret for hele virksomheden og for at sikre, at vi har den fremdrift, som vi skal have, og det koncentrerer jeg mig om hele tiden. Og når jeg opdager, at tingene ikke er, som de skal være, så tager jeg aktion, det tror jeg er en ret væsentlig del af min arbejdsopgave at gøre det," siger Gitte Aabo.

Vil du kunne overleve eksempelvis endnu en forsinkelse eller en større nedjustering i høredivisionen?

"Jamen, det er ikke min vurdering, det er bestyrelsens vurdering. Min opgave er at koncentrere mig om at drive forretningen bedst muligt, så det koncentrerer jeg mig om," siger Gitte Aabo. 

Vækst vil bremse op

GN Hearing regnskab for årets tredje kvartal præsenteres blot tre uger efter, at høreapparatproducenten nedjusterede forventningerne til året, så der nu ventes en organisk vækst på omkring 16 pct. i 2021 mod tidligere mere end 25 pct. GN Hearing valgte i samme ombæring også at nedjustere forventningerne til driftsmarginen, EBITA, til mere end 12 pct. mod tidligere mere end 16 pct.

Gitte Aabo, I har jo en organisk vækst på 22 pct. i de første ni måneder af året, men I nedjusterede for tre uger siden til en organisk vækst på 16 pct. i 2021 mod tidligere 25 pct., så det må jo betyde, at I virkelig forventer at tabe fart nu?

"Ja, man kan sige, at noget af det, vi havde indbygget i vores forventninger til hele året, det var de her produktlanceringer, som ligesom skulle være med til at give os et stepchange i vores omsætning ind i andet halvår (2021 red.)," siger Gitte Aabo og tilføjer: 

"Man kan sige, at et typisk vindue at lancere nye produkter på i vores industri er slut august, fordi de gør, at man kan nå VA- vinduet i november. Så ja, vi havde en forventning om, at de her produkter skulle være med til yderligere at løfte vores omsætning især i andet halvår."

Regner I med at væksten for alvor går ned i fart nu her?

"Jamen altså, vi har jo revideret vores guidance, som du også siger, til "mere end 16 pct.”, og det er selvfølgelig et udtryk for, at det er det, vi vurderer, at vi kan levere for hele året."

Så I har ikke været for pessimistiske tidligere på måneden?

"Det er vores bedste vurdering, at det er der, vi lander."

Kræver hurtig integration

Det kom som et lyn fra en klar himmel, da Gitte Aabo i starten af oktober offentliggjorde beslutningen om, at "reorganisere" GN Hearings forsknings- og udviklingsaktiviteter med den konsekvens, at Pär Thuresson måtte forlade selskabet selskabet efter godt fire år som forsknings- og udviklingschef.

Han er blevet afløst af Günther Pausch, der tidligere har arbejdet i en ledende stilling hos Sivantos, der nu er en del af WS Audiology sammen med danske Widex.

Det er jo en stor og vigtig position, I rykkede rundt på tidligere på måneden. Hvad gør du som øverste chef og de folk, der er omkring dig, for at begrænse skaderne af den turbulens der har været?

"Det er klart, at når man er i sådan en situation her, så kræver det selvfølgelig yderligere kommunikation internt i virksomheden," siger Gitte Aabo og tilføjer: 

"Det kræver en hurtig integration, af den nye leder, og en række forhold af den karakter, så vi hurtigt får fokus på at få løst de rigtige ting; sikrer at vi fremadrettet har en meget bedre fremdrift og en bedre projektstyring, så der er fuld transparens omkring vores fremdrift af projekterne, at vi får et nyt forøget fokus på at få øget vores output for R&D og at vi selvfølgelig fastholder vores fokus på vores høje produktkvalitet."

Hvor lagt er I kommet med de ambitioner og initiativer, du nævner her?

"Det er jo en opgave, vi er i gang med at løse, og som sagt har første del af opgaven været at sikre at vi har et roadmap for 2022, som er solidt, som bringer relevant ny innovation på markedet, og det er jeg fortrøstningsfuld om at vi har," siger Gitte Aabo. 

Væksthåb nærmer sig markedet

Nedjusteringen tidligere på måneden kom blandt andet i forlængelse af forsinkelser på to af GN Hearings væksthåb – herunder hybridproduktet Jabra Enhance Plus, som GN håber kan vinde stort indpas på markedet for folk med moderat til mildt høretab, som der alene i USA er 50 millioner af.

Fredag siger Gitte Aabo MedWatch, at Jabra Enhance Plus nu ligger nu på FDA's bord til vurdering.

Hun fastholder samtidigt, at den globale forsyningskrise – som tingene ser ud nu – ikke forventes at forsinke de to udskudte produkter yderligere.

Er den globale forsyningskrise stadigvæk ikke noget, der har den store indvirkning på jeres høredivision?

"Det er klart, at vi i vores i vores suply-chain selvfølgelig hele tiden holder øje med og bruger kræfter på hele tiden at sikre, at vi har de komponenter, vi skal have til rådighed. Vi har lange kontrakter med vores underleverandører, og selvfølgelig har vi også en afhængighed af dem – og sker der noget dér, som vi ikke ved på nuværende tidspunkt – kan det påvirke os negativt, men med den viden, vi har i dag, har vi også de komponenter, der skal til for at kunne levere på vores guidance, så der føler jeg egentlig, at vi står i en ret god situation," siger Gitte Aabo. 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier