MedWatch

NICE rykker hurtigt på ny kombinationsbehandling

En kombinationsbehandling mod fremskreden modermærkekræft er på vej ud til briterne kun lidt over en måned efter, at den er blevet godkendt til markedsføring i Europa.

Foto: /Ritzau/AP/Mel Evans/

NICE – det britiske prioriteringsinstitut for medicin - kan være en genstridig størrelse for medicinalselskaberne, men kan også rykke usædvanligt hurtigt. Og det er netop sket i forhold til en kombinationsbehandling mod fremskreden moderkræft fra amerikanske Bristol-Myers Squibb (BMS), skriver Reuters.

Dermed bliver briterne de første i Europa, der får adgang til en cocktail af de to lægemidler Opdivo, som styrker immunsystemets kamp mod kræft, ved at blokere proteinet PD-1, og den ældre immunterapi Yervoy. Kombinationsbehandlingen blev godkendt til europæisk markedsføring 11. maj, så NICE har rykket usædvanligt hurtigt.

"Efter en af de hurtigste medicinvurderinger NICE har foretaget, ser denne nye lovende immunterapi-behandling mod fremskreden modermærkekræft ud til signifikant at kunne forlænge livet for mennesker med denne lidelse,” siger Carole Longson, chef for NICE’s sundhedsteknologi evaluering, i forbindelse med godkendelsen.

Som det er tilfældet med mange andre kræftmidler, som godkendes af NICE, der i sin fulde længe hedder National Institute for Health and Care Excellence, så har BMS givet en rabat på kombinationsbehandlingen, som skal mindske størrelsen af det offentliges samlede udgifter for behandlingen. Hvor stor en rabat, der er tale om, er dog fortroligt.

NICE mener, at omkring 1300 mennesker med fremskreden modermærkekræft vil være berettiget til at få Opdivo/Yervoy-behandlingen om året. Det er dog vigtigt, at de er i rimelig form, da præparaterne kan give bivirkninger som diarré og leverskader.

Opdivo og Yervoy komplementerer hinanden i forhold til at bekæmpe kræft, fordi de går efter to forskellige receptorer, der hedder henholdsvis CTLA-4 og PD-1, som tumorcellerne bruger for at undgå angreb. NICE siger, at behandlingen kan udsætte sygdommens gang med otte måneder i gennemsnit i forhold til standardbehandling.

BMS' kræftblockbuster udvider sit potentiale

BMS fremviser gode data for kræfthåb 

Opdivo scorer to nye indikationer i EU

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier