Janssen har succes med ny diabetespille

Ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen er Janssen kommet godt fra land i USA med SGLT-2-pillen Invokana.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Ritzau Finans

En ny form for diabetespille, Invokana, fra det amerikanske Johnson & Johnson-ejede Janssen Pharmaceuticals er kommet godt fra start på det amerikanske marked. Det vurderer analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, der ser ligheder med Novos lancering af Victoza på det amerikanske marked i 2010.

Invokana, der også er kendt under navnet Canagliflozin, tilhører en relativt ny klasse af diabetespiller, de såkaldte SGLT-2-hæmmere.

"I de første fem måneder er Invokana receptmæssigt vokset på linje med Victoza, dengang det kom på det amerikanske marked. Så det virker som om, at der er et marked for de nye SGLT-2-midler," vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Nærmest Victoza-niveau

Pillen virker ved at hæmme SGLT-2 transportproteinets optagelse af glukose i nyrerne, hvorefter sukkeret udskilles via urinen. Dermed sænkes blodsukkerniveauet, ligesom pillerne bidrager til vægttab.

Hvorledes lægerne ville modtage det nyeste redskab i værktøjskassen har været usikkert. De foreløbige recepttal kunne dog tyde på, at amerikansk læger har taget lægemiddelklassen til sig.

I lanceringens femte måned var det samlede antal recepter på Invocana i USA på 46.419. Det fremgår af tal fra Wolters Kluwer indsamlet af Bloomberg. Victoza stod fem måneder inde i lanceringen på 47.408 recepter.

Ændrer ikke noget for Novo

For Novo Nordisk ændrer det dog næppe konkurrencebilledet, vurderer Søren Løntoft Hansen. Han venter i stedet, at diabetespiller i klassen af DPP-4-hæmmere kan blive ramt af den nye konkurrence.

"SGLT-2 bliver formentlig udskrevet på bekostning af DPP-4-hæmmere. Det skyldes nok den vægtreducerende effekt, som DPP-4-hæmmerne ikke har," vurderer analytikeren.

Markedslederen i DPP-4-segmentet er Januvia fra Merck, der alene og kombineret med diabetespillen Metformin solgte for over 1,5 mia. dollar på verdensplan alene i andet kvartal.

Mangler i Europa

I Europa mangler Janssen endnu EU-kommissionens formelle godkendelse af Invokana, efter de europæiske lægemiddelmyndigheder i september kom med en positiv anbefaling af pillen.

AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb fik som de første europæisk markedsføringstilladelse til deres SGLT-2-hæmmer Forxiga i november sidste år. AstraZeneca rapporterede i andet kvartal et salg af Forxiga på 3 mio. dollar, men understregede også, at salget reflekterer, at udrulningen af lægemidlet fortsat er på et tidligt stadie.

Også Novos rival på insulinmarkedet Eli Lilly er på vej en diabetespille i klassen af SGLT-2-hæmmere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også