Analytiker: Politiske hensyn bag Eli Lillys lavere insulinpriser

Eli Lilly vil sænke sine insulinpriser. Ifølge analytiker er det mere politik end priskrig.
Foto: Frederick Florin
Foto: Frederick Florin
Af Ritzau

Når Eli Lilly sænker sine listepriser på en række insulinmidler med op til 70 pct., er der nok i højere grad tale om et politisk skaktræk end et angreb på Novo Nordisk.

Det vurderer Søren Løntoft Hansen, der er analytiker af medicinalindustrien hos Sydbank.

”Jeg tror, at Eli Lilly har rigtig meget øje på det politiske fokus, der er på insulinpriser i USA. Det er en varm politisk kartoffel og har været det i nogle år,” siger han.

Insulin-præparater bruges til at behandle personer med type 1-diabetes også kaldet sukkersyge.

For at forstå Eli Lillys prissænkninger kan man ifølge Søren Løntoft Hansen dele det op i to perspektiver: Et kommercielt og et politisk.

Kommercielt tror han ikke, at Eli Lillys lavere listepriser kommer til at ændre alverden i forholdet mellem Novo Nordisk og Eli Lilly i USA.

”Novo Nordisk har i forvejen nogle unbranded insuliner på det amerikanske marked, hvor de i forvejen har reducerede listepriser i forhold til de brandede insuliner,” siger han.

”Så man skal måske mere se det her træk fra Eli Lilly for at møde Novo Nordisks lave priser.”

Derudover påpeger analytikeren, at det lidt kringlede amerikanske sundhedssystem kan være med til at gøre omkostningen ved at sænke listepriserne mindre for Eli Lilly.

”Den måde, man konkurrerer i USA, er ikke på listepriser. Det er på kæmpestore rabatter for at få adgang til i det her tilfælde diabetikerne i USA,” forklarer Søren Løntoft Hansen.

De rabatter gives til de indkøbere, som beslutter, hvilken medicin de forskellige sundhedsforsikringer dækker.

Hvis de lavere listepriser modsvares af færre og lavere rabatter, kan det i teorien ende med at udligne hinanden.

Mens det komplicerede sundhedssystem med rabatter og listepriser kan gøre den kommercielle betydning af prisfaldet mindre, muliggør det modsat en større effekt hos vælgere og politikere.

”Det er der dele af amerikanerne og politikerne, der har svært ved at gennemskue,” siger analytikeren.

Derfor kan prissænkningerne ifølge Søren Løntoft Hansen give Eli Lilly en lidt bedre position, hvis det i en kommende valgkamp i USA kommer til at handle om at undgå at blive skurken i det amerikanske sundhedssystem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også