KL: Akutplan alene for hospitaler løser ikke noget for patienter

Sundhedsminister og regioner holder fredag møde om at bruge to milliarder på en akutplan for sundhedsvæsnet.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Af ritzau

Det bekymrer Christina Krzyrosiak Hansen (S), formand for Sundheds- og Ældreudvalget i KL, at den nye sundhedsminister ikke også har inviteret kommunerne til møde om en akutpakke for sundhedsvæsnet.

”Vi er jo alle sammen klar over, at sygehusene er utroligt udfordrede, og jeg bakker op om, at akutpakken selvfølgelig også skal handle om dem,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, som også er borgmester i Holbæk.

”Men sygehusene kan ikke klare det alene. Der er også brug for, at regionerne, kommunerne og ministeren løser det her sammen.”

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) holder fredag sættemøde, det vil sige et møde inden forhandlingerne for alvor går i gang, med de fem regioner om SVM-regeringens akutplan for sundhedsvæsenet.

Christina Krzyrosiak Hansen har derfor sendt et brev til ministeren med en opfordring om at involvere kommunerne også.

Med akutplanen lægges der op til at afsætte to milliarder kroner til akutplanen. De skal blandt andet bruges til at få medarbejdere til at lægge nogle flere timer.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at pengene blandt andet kan bruges til at honorere ekstravagter eller til løntillæg, der skal få medarbejdere til at gå op i tid.

Christina Krzyrosiak Hansen mener ikke, at en akutpakke alene for hospitalerne løser noget for patienterne.

”Hvis man laver en akutpakke, som enøjet fokuserer på sygehuset, så flytter man i virkeligheden problemerne fra det ene til det andet. Nemlig fra hospitalerne ud til kommunerne, hvor man også kæmper med mangel på medarbejdere og ressourcer,” siger hun.

Hun påpeger, at det er kommunerne, som står for både forebyggelse og for genoptræning og pleje, når en borger bliver udskrevet.

Fredag skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse, at det står værre til med ventelisterne i sundhedsvæsnet end ventet.

”Tallene viser, at udfordringerne er meget dybe, og at der ikke er sket en egentlig afvikling af behandlingsefterslæbet,” siger indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) i pressemeddelelsen.

Under coronapandemien steg ventetiderne i sundhedsvæsenet, og behandlingsefterslæbet blev større i forbindelse med en strejke blandt landets sygeplejersker i sommeren 2021.

Selv om strejken er ophørt, og corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom, er behandlingsefterslæbet endnu ikke barberet ned.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også