MedWatch

Jesper Mailind takker af efter massive ændringer i Leo Fondet: Vi har forbedret vilkårene for Leo Pharma

Leo Fondets afgående direktør Jesper Mailind nåede at skrue på de helt store skruer i sine godt fem år i spidsen for Leo Fondet. Ændringerne har rustet virksomheden til fremtiden, mener Jesper Mailind, der fortsætter i Leo Pharma-bestyrelsen.

Foto: Jeppe Boje Nielsen/Jeppe Bøje Nielsen

Jesper Mailind, der siden 2017 har været adm. direktør i Leo Fondet, takker af på posten i september, hvor Peter Haahr, CFO i Novo Holdings, overtager posten, lød det onsdag fra Leo Fondet.

Meget har ændret sig siden 2017.

Dengang overtog Jesper Mailind en fond, der havde levet en stille tilværelse siden etableringen i 1984 uden en egentlig organisation - indtil 1. oktober 2017 var der to ansatte i sekretariatet bag Leo Fondet - Jesper Mailind selv og en assistent.

Siden har han stået i spidsen for store ændringer i ejerskabsstrukturen hos Leo Fondet, der har etableret sig som en selvstændig organisation med større fokus på investeringer og filantropi og som samtidigt har øget armslængen mellem fondet og virksomheden.

Ændringerne kulminerede i marts, da en væsentlig del af ejerskabet af Leo Pharma blev frasolgt til kapitalfonden Nordic Capital for 3,4 mia. kr.

"Jeg føler mig meget privilegeret over, at jeg har stået i spidsen for Leo Fondet over de seneste fem år, og jeg føler mig også meget stolt over den udvikling, som jeg har kunne bidrage til, hvor vi jo har moderniseret governance-modellen i Leo-familien, etableret en selvstændig fondsorganisation, og frem for alt også arbejdet med, hvordan fondet kan blive den bedste ejer af Leo Pharma," siger Jesper Mailind til MedWatch.

Ny ejerskabsmodel

Leo Fondet har ejet Leo Pharma siden 1984, og fondens fundats, der dikterer, at Leo Fondet skal understøtte Leo Pharma, har givet rum nok til, at bestyrelsen kan fortolke, hvordan det kan ske mest hensigtsmæssigt.

"Det har jo så ført til, at vi er kommet frem til en ny ejerskabsmodel, som vi tidligere har offentliggjort for Leo Pharma, hvor vi får Nordic Capital ind som partner. Alt det her er jo noget, jeg har arbejdet på med mit team og min bestyrelse med henblik på at sikre Leo Pharma de optimale vilkår til at udvikle sig som en leder inden for medicinsk dermatologi," siger Jesper Mailind, der selv føler, at han efterlader en stærkere struktur, end den der var, da han kom til i 2017.

"Det synes jeg godt, at man kan sige. Fordi der var jo ikke nogen selvstændig fondsorganisation, da jeg startede. Der var ikke etableret up-to-date governance-forhold mellem fondet og selskabet, og det var jo alt det, som vi etablerede, da jeg startede i 2017, men faktisk startede arbejdet allerede i 2016."

Hvilke muligheder har ændringerne givet Leo Pharma?

"Det har frem for alt givet Fondet mulighed for at engagere sig som ejer på de niveauer, som er relevante. Det handler om, hvad det er, selskabet skal udvikle sig til i fremtiden, og hvilken performance det skal have."

"Samtidigt har vi fået etableret en ejerskabsmodel, hvor vi har mulighed for at tilføre selskabet yderligere kapital, når der måtte være behov for det. Det gør vi gennem med det partnerskab, vi indgår med Nordic Kapital. Så jeg føler, at vi klart har fået forbedret vilkårene for Leo Pharma over de seneste år," siger Jesper Mailind.

Skruer ned for arbejdet

Da Leo Fondet onsdag udsendte en pressemeddelelse om Jesper Mailinds kommende afgang som direktør, lød begundelsen blandt andet, at Jesper Mailind er blevet 65 år og finder det naturligt at trappe ned for arbejdslivet.

Du kalder det et godt tidspunkt for dig personligt at stoppe – er det også et godt tidspunkt for fonden?

"Det mener jeg. Vi har etableret en struktur, en governance-model og ejerskabsmodel, så forholdene nu er lagt til rette for den fremtidige udvikling. Jeg har god ro i maven ved at forlade fondet på nuværende tidspunkt, og jeg har også god ro i maven, fordi vi har fundet en rigtig god afløser for mig i Peter Haahr," siger Jesper Mailind.  

Din store opgave har været at stå ved roret under de her strukturelle ændringer. Hvad er det for en opgave, der venter Peter Haahr?

"Fondet skal bidrage til at realisere det potentiale, der ligger i Leo Pharma. Det er det, Fondet og Peter skal fokusere på i de kommende år. Og så skal filantropiområdet videreudvikles. Fondet startede med en ny strategi for vores filantropiske aktiviteter i 2018, den er vi i gang med at opdatere. Derefter skal strategien eksekveres."

Selvom Jesper Mailind til september giver direktør-stafetten videre, vil han fortsat være medlem af bestyrelsen i Leo Pharma.

"Jeg er selvfølgelig rigtigt glad for den tillid, der bliver vist mig i den forbindelse, og jeg føler, at jeg fortsat kan bidrage til transformationen af Leo Pharma fra bestyrelseslokalet på baggrund af de overvejelser og den viden, jeg har opbygget over de seneste år. Dels som en del af Leo Pharmas bestyrelse, men også som en del af alle de overvejelser, der har været i fondet," siger Jesper Mailind.  

Står du nu også til rådighed for andre bestyrelsesopgaver, eller bliver det her den opgave, du vil fokusere kræfterne på?

"Jeg har i forvejen andre bestyrelsesposter, men jeg er også åben for nye muligheder. Det er ikke fordi jeg ønsker fuldstændigt at holde op med at arbejde, men jeg vil gerne have lidt mere kontrol over min egen kalender."

Udover ejerskabet af Leo Pharma uddeler Fondet filantropisk støtte til international forskning i hud- og hudsygdomme. Fondet har en formue på cirka 16 mia. kr., og afkast fra investering af formuen skal sikre evnen til at understøtte Leo Pharmas langsigtede udvikling samt fondets filantropiske aktiviteter.

Leo Fondet henter ny direktør hos Novo Holdings 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier