MedWatch

Regeringen vil have konkurrence om velfærd for 75 milliarder

Private virksomheder skal have større mulighed for at byde ind på velfærdsopgaver, mener regeringen.

Foto: LARS KRABBE

Konkurrencen om velfærdsopgaver skal være markant større end i dag.

Det mener regeringen, der vil konkurrenceudsætte opgaver som ældrepleje, børnepasning og sundhed for mindst 75 milliarder kroner, skriver Mandag Morgen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har ambitioner om, at private firmaer skal kunne byde ind på en større del af opgaverne i det offentlige.

Det skal sikre, at man opnår "den bedste service til prisen", fortæller han til Ritzau.

"Det er for at tænke på borgerne som modtagere af serviceydelser, men også som skatteydere," siger Simon Emil Ammitzbøll.

"Det er vores tilgang, at det offentlige stadig har ansvaret, men hvem der løser opgaverne, er ikke nær så afgørende."

Over for Mandag Morgen understreger LA-ministeren, at der skal genindføres måltal for konkurrenceudsættelse. Og at stigningstaksten mindst skal være den samme som under VK-regeringen.

En årlig stigning som i slutningen af 00'erne vil ifølge mediet føre til, at mindst 33 procent af kommunernes opgaver skal være udsat for privat konkurrence i 2025. Det svarer til 75 milliarder kroner om året.

Både private og offentlige skal kunne byde ind. Der er derfor ikke tale om ren udlicitering, men konkurrenceudsættelse, understreger Simon Emil Ammitzbøll.

Spørgsmål: En række private firmaer i ældreplejen er gået konkurs over de senere år. Er det ikke noget, der afskrækker jer?

"Vi er i hvert fald opmærksomme på, at det er for mange. Derfor har jeg også i samarbejde med innovationsministeren og ældreministeren sat et arbejde i gang for at se på netop plejeområdet."

I februar varslede regeringen derfor et serviceeftersyn af udbuddet af ældreplejen. Samtidig var meldingen, at man ville drøfte sagen med Kommunernes Landsforening (KL), de politiske partier og flere organisationer.

Hos Enhedslisten er man bekymret over regeringens planer om øget konkurrenceudsættelse. Det fortæller velfærdsordfører Stine Brix.

"Der er jo tale om helt basal velfærd, når vi taler om sundhed, ældre og indsats over for socialt udsatte."

"At private virksomheder skal ind og lege købmandsforretning i de basale velfærdsydelser, er meget usundt, tror jeg," siger Stine Brix.

Ordføreren uddyber, at hun ikke mener, at formålet med et velfærdssamfund er at skabe økonomisk overskud.

Novo-fond på vej med milliarder til diabetescentre

 

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier