MedWatch

Fedmeoperationer giver øget vægttab men også flere genindlæggelser

Cirka halvdelen af de danskere med type 2-diabetes, som er blevet fedmeopereret, er sluppet af med sukkersygen. Dog er mange dog genindlagt med andre symptomer.

Foto: Per Rasmussen, POLFOTO

Fedmeoperationer har delt vandene; nogle mener, det er en supereffektiv slankekur for ekstremt overvægtige, mens andre mener, det er et indgreb, der giver ødelæggende bivirkninger. Det skriver DR Østjylland.

Nu har en forsker fra Aarhus lavet den første store undersøgelse, der når hele vejen rundt om de såkaldte gastrisk bypass-operationer. Den viser, at der både er gode og dårlige sider ved operationerne.

Ni ud af ti, der har fået foretaget en fedmeoperation i årene 2006-2011, er glade for resultatet:

"80-90 procent har fået det bedre eller meget bedre. Dog er der så syv-otte procent, der siger, de har fået det værre," siger forsker Bjørn Richelsen, der står bag undersøgelsen, til DR Østjylland.

Operationen giver et varigt vægttab på 50-60 kilo og har en gavnlig effekt på patienter med type 2-diabetes:

"For omkring 50 procent af dem forsvandt sukkersygen," fortæller Bjørn Richelsen.

Der er dog også problemer ved operationerne. For ifølge forskeren bliver omkring en tredjedel af de opererede indlagt igen med forskellige komplikationer som lav blodprocent og lavt blodsukker:

"Mange patienter går og har problemer i hverdagen og ved ikke, at det skyldes, at de har fået foretaget en fedmekirurgisk operation. Måske er de praktiserende læger heller ikke helt klar over det."

Der blev gennemført omkring 750 fedmeoperationer herhjemme sidste år.

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier