Thorning vil ikke give garanti for medicinudgifter

På et pressemøde på Aalborg Universitetshospital onsdag blev Helle Thorning-Schmidt flere gange spurgt, om hun vi give en garanti for, at medicinudgifterne ikke vil betyde spareøvelser andre steder. Svaret var ikke entydigt.
Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv
Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Socialdemokraterne og De Radikale præsenterer onsdag deres fælles sundhedsudspil "Investering i vores fælles sundhed".

Med udspillet lægger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) op til, at der næste år skal gives 1,9 milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsnet.

Pengene skal blandt andet gå til dyr sygehusmedicin, effektive patientforløb for ældre og kroniske patienter og bedre akutmodtagelser, siger Helle Thorning-Schmidt:

"Alle ved, at vi får brug for ekstra midler til sygehusmedicin, kronikere og nye kræftbehandlinger. Det kræver, at man afsætter penge til det, og det gør vi nu med 1,9 milliarder kroner på finansloven for næste år," siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Morten Østergaard er en central del af udspillet, at kræftoverlevelsen i Danmark bliver bedre. Det kræver blandt andet, at sygehusene tager ny, dyr medicin i brug.

Ifølge både regioner og sygehusdirektører truer de stigende udgifter til sygehusmedicin dog med at udhule de penge, der er til andre områder.

På pressemødet på Aalborg Universitetshospital blev Helle Thorning-Schmidt derfor flere gange spurgt, om hun vil give en garanti for, at medicinudgifterne ikke vil betyde, at der må skæres andre steder.

Uden at give en egentlig garanti, siger Thorning:

"Vi lover ikke guld og grønne skove. Vi afsætter penge til at kunne dække de behov, som patienterne naturligt har og den almindelige udvikling, der skal være i vores sundhedsvæsen."

Garanterer I, at I - krone for krone - vil dække de stigende medicinudgifter, så der ikke er andre steder i sundhedsvæsnet, der skal holde for?

"Der er ikke nogen, der ønsker at bruge en krone mere end nødvendigt på medicinudgifter, og derfor er en af vores bestræbelser at sørge for, at vi får nedbragt vores medicinudgifter," siger Morten Østergaard og tilføjer:

"Det ændrer dog ikke på, at vi ønsker, at kræftoverlevelsen skal være bedre, og det kræver, at vi investerer i de lægemidler, der skal til."

Lover I, at I dækker regningen for dyr sygehusmedicin, så andre områder i sygehussektoren ikke må holde for?

"Hele idéen er, at vi har råd til at udbygge vores sundhed. Det får vi brug for, for der bliver flere ældre. Der vil stadig være behov for, at man prioriterer i sundhedsvæsnet, selvfølgelig skal man det," siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

"Men det her er et godt bidrag til, at vi både har råd til at udvikle behandlingen for kronikere, for kræftpatienter og oven i det sikre, at vi har råd til den dyre sygehusmedicin."

 Mange danskere vil inddrage pris ved medicingodkendelser

 Danske Patienter: Debatten om dyr medicin er afsporet 

 Politisk medicinløfte under tv-duel 

 Sundhedsministerens ideologi bag modstand mod prioriteringsinstitut

 Regioner vil presse priserne på dyr medicin

 Den vanskelige samtale om døden erstattes af medicin

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også