Pilotprojekt: Kemobehandling i eget hjem

Nyt projekt gør det muligt for patienter at få deres kemobehandling hjemme. En pumpe, der automatisk giver den korrekte dosis, og et drop er alt, hvad patienten behøver at tage med hjem. Rigshospitalet står bag.
Foto: PR
Foto: PR

Et pilotprojekt på Rigshospitalet betyder, at patienter med diagnosen leukæmi nu får tilbudt kemobehandling i deres eget hjem. Ti patienter deltager i projektet, og de bliver udstyret med en programmerbar infusionspumpe.

”Mange af patienterne skal igennem lange og hårde forløb med flere indlæggelser, der kan vare 10 dage eller mere, mens de modta­ger kemobehandlingen. Vi vil gerne strække os rigtig langt for at opfylde patienternes ønsker og så vidt muligt give dem valgmuligheden og tiden til­bage til de vigtige ting. Vi skal tænke lidt mere på at tilpasse systemet til patienten, i stedet for at tilpasse patienten til systemet. Og det kan vi med det her projekt,” udtaler syge­plejerske Katrine Seier Fridthjof, Hæ­matologisk klinik i Finsencentret, i Rigshospitalets interne nyhedsbrev Indenrigs.

For tiden er hun frikøbt fra sit egentlige job i klinikken og kaster nu alle sine kræfter og feriedage i jobbet som idéudvikler og projektleder i Rigshospitalets innovationsprogram, IdéRiget.

Inspiration fra London

Kræftpatienter er tidligere blevet tilbudt kemobehandling i deres eget hjem, men med pumpen er det ikke nødvendigt, at en sygeplejerske kommer på hjemmebesøg. Pumpen sikrer nemlig, at det er en korrekt dosis kemobehandling, der kommer i drop­pet, og programmet er låst, mens pa­tienten bærer pumpen rundt på sig. Pumpen kan udelukkende betjenes af personalet på Rigshospitalet, og fordi pumpen er låst, risikerer patien­ten eller en pårørende ikke at komme til at slukke for pumpen eller ændre ved indstillingerne.

”Det er egentlig min klinikchef, Lars Kjeldsen, der blev bekendt med, at vores kolleger i England er begyndt at tilbyde patienter kemobehandling med denne pumpe. Så da jeg hørte om de engelske forsøg med kemo­behandling i eget hjem, var jeg straks tændt på idéen. Vi har i forvejen et godt samarbejde med kollegerne i London, fordi vi følger de samme pro­tokoller i vores hæmatologiske afde­linger, og giver de samme behandlin­ger til de specifikke diagnoser, så det var nærliggende, at vi lod os inspirere af deres succes,” udtaler Kathrine Seier Fridthjof og fortsætter:

”En af udfordringerne har været at indføre og teste de nye materialer og nye arbejdsgange i klinikken, og jeg har samarbejdet tæt med apo­teket om bl.a. fyldningsprocedure, validering af fremstillingsproces, dokumentation for fysisk, kemisk og mikrobiel holdbarhed og træning af medarbejdere. Det har også væ­ret vigtigt i forandringsprocessen, at både personale og patienter er trygge ved konceptet og muligheden for hjemmebehandling. Det kræver høj faglighed, gode ambassadører i klinikken og masser af information. Til september slutter mit projekt i IdéRiget, og det er mit håb og min forventning, at jeg derefter har im­plementeret kemobehandling i eget hjem som et fast tilbud i klinikken.”

De ti patienter, der deltager i pilotprojekt, skal stadig møde på hospitalet til kontrol og genopfyldning af pumpens kassette hver tredje dag. Den gode nyhed er, at det er ambulant, så de undgår indlæggelse.

 Regionsrådsformand vil knytte erhvervslivet tættere til sig

 Hospital vil knytte start-up firmaer til sig

 10 opfindere går i udviklingsfasen på Riget 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også