10 opfindere går i udviklingsfasen på Riget

Rigshospitalet går med et nyt iværksætter- og innovationsprojekt nye veje med medarbejdere i forreste frontlinje som opfindere. Det afføder potentielle forretninger for bl.a. rehab- og medicobranchen.
Foto: Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad

Danmark største hospital, Rigshospitalet, er netop gået ind i udviklingsfasen med et nyt opfinder-projekt, en del af "IdeRiget", der kan få store betydning for hospitalet, patienterne – og forskellige typer partnere fra dansk erhvervsliv.

Kort fortalt handler projektet om, at 10 medarbejdere i kølvandet på en udvælgelsesproces har fået grønt lys til at gå videre med deres gode idéer. De næste seks måneder skal de kun arbejde med at udvikle deres idéer, alt imens de er frikøbt fra almindelig tjeneste og ikke skal passe deres sædvanlige job på Rigshospitalet, fremgår det af en artikel i Rigshospitalets nyhedsbrev IndenRigs.

Kick-off denne uge

Heraf fremgår det, at Rigshospitalet den 3. og 4. marts netop har afholdt et kick-off-seminar for projektet. Her er der blevet ” udarbejdet konkrete projektplaner med faser og milepæle for den spændende og vanskelige opgave som opfindere og iværksætter.”

”Det, vi er vidne til nu, er de første skridt på en 6 måneders rejse, som forhåbentlig vil bringe vores idéudviklere vidt. Jeg ser frem til at følge deres proces frem mod slutproduktet og er sikker på, at vi kan forvente os meget,” siger udviklingschef Peter Aagaard Nielsen, som er tovholder på innovationsprogrammet, til nyhedsbrevet.

Til MedWatch påpeger han, at seminaret er gået rigtig godt: "Folk er helt tændte, det lover rigtig godt."

"Det er for tidligt at sige, om idéerne bedst kan realiseres ved at spille sammen med en privat virksomhed. Vi er helt åbne. Nogle af idéerne er  procesinnovation og kommer til at foregå inhouse, men der er også projekter, der kigger på at udvikle tekniske redskaber. Det kan godt være, at de skal i gang med at snakke med private for at få viden tilført, så idéen kan realiseres," siger han.

En del af større strategi

Projektet beskrives også i Rigshospitalets fælles og tværgående handlingsplaner for 2013-2015: ” Fælles strategiske handlingsplaner for Rigshospitalet 2013-2015”, og her fremgår det klart, at målet også er samarbejde med virksomheder. I selve strategien skriver hospitalets ledelse:

”Vi vil skabe rammer, der kan stimulere gode idéer, der går på tværs af Rigshospitalet, eller som vil forbedre hospitalets service til patienter. Det kalder vi IdéRiget. Det gør vi ved:

• at stimulere iværksætterkultur på Rigshospitalet gennem et centralt tilbud om praktisk og metodemæssig støtte til medarbejdere, der har gode idéer til forbedringer for vore patienter. IdéRiget skal hjælpe gode idéer videre – og siden hjælpe med til at udvikle og iværksætte idéer og nye metoder, hvis de kan bære

• at etablere kontakter og fællesskab med eksterne iværksættere og virksomheder, for at inspirere og befrugte det interne innovationsarbejde og fremme samarbejde mellem Rigshospitalet og erhvervslivet.”

Fra 70 til 10

Projektet blev skudt i gang i efteråret 2013, hvor medarbejderne blev bedt komme med forslag til idéer til nye processer eller produkter fra deres dagligdag. Det kom der ca. 70 forslag ud af. 30 idéer blev udvalgt til at ”pitche” deres idé foran ”Rigshospitalets Innovations Board”, der også har eksterne innovationseksperter om bord. 10 projekter slap igennem nåleøjet.

Formanden for Rigshospitalets Innovation Board, Niels Ahrengot, der er adm. direktør i konsulentkoncernen Implement, siger til nyhedsbrevet:

"Med IdéRiget går Rigshospitalet virkelig ind og gør noget konkret og strategisk, der er så åbenlyst smart og oplagt for en hospitalsvirksomhed, hvor der altid er mulighed for at forbedre tingene. For idéerne vil unægtelig ofte spire hos de medarbejdere, der er tættest på kerneydelsen, hvis de ellers får tid og plads til at slå rod.”

Han håber, at modellen kommer til at fungere som en spiral: ”At Rigshospitalet vil fortsætte med at køre idéopsamlinger, så de bedste idéer igen kan få chancen for at blive til noget og hjælp til at komme i hænderne på de rigtige folk – om det så er procesrådgivere, producenter eller andre partnere fra erhvervslivet.”

Professor: Exceptionel

Professor Per Langaa Jensen, innovationsekspert fra DTU Management Engineering, siger om projektet:

”Der er ingen tvivl om, at hele konceptet med IdéRiget og den linje, Rigshospitalet har lagt fra ledelsens side i forhold til innovation og til det at opsamle idéer fra forreste linje i virksomhedens kerneydelse, er exceptionel i dansk kontekst. Det er jo ikke, fordi det er nyt, at hospitalssektoren er innovativ og arbejder strategisk med innovation, men jeg har ikke tidligere set en så gennemgribende, systematisk indsats, der går efter medarbejdernes idéer i forreste linje.”

De 10 udvalgte projekter er ikke offentliggjorte, bl.a. af patenthensyn, men Rigshospitalet har på dets hjemmeside beskrevet et af projekterne.

At veje uden at løfte

”Fra 1. marts og de næste seks måneder skal Søren Ebdrup, der til dagligt arbejder som sygeplejerske på Neurointensiv afdeling, udvikle en sengevægt, der kan veje patienter uden, at de skal ud af sengen eller løftes,” hedder det, og Ebdrup siger i den forbindelse:

”For at kunne følge og vurdere intensivpatienters ernæring og væskeindtag har vi brug for at veje vores patienter. Det er en enorm skrøbelig patientgruppe, der hverken selv kan flytte sig eller tåler at blive rykket for meget med.

Derfor vil en vægt, der ikke kræver, at patienterne skal flyttes fra sengen som i dag, være til stor glæde for afdelingen og på sigt også andre afdelinger på Rigshospitalet.”

 Udbudsboom i regionernes sygehus-indkøb

 Sygehuse sætter sine spor på rådgivers bundlinje 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også