Hospitalslæge advarer mod skiftende navne på lægemidler

De skiftende lægemiddelnavne i forbindelse med kopimedicin er en kæmpestor fejlkilde, det kan være farligt for patienten - og det skaber utryghed, advarer læge, der kende problemet fra sin hverdag.
Foto: PEDERSEN RUNE
Foto: PEDERSEN RUNE

En yngre reservelæge, Sarah Tranekær Rasmussen, fra Regionshospitalet Viborg advarer nu direkte mod den forvirring, utryghed og potentiel patient-fare, som det skaber, når en række kopi-lægemidler markedsføres under forskellige navne.

”I Danmark er der en regel om, at hvis flere forskellige lægemiddelfirmaer producerer det samme lægemiddel, vil man på apoteket få udleveret det, der på den givne dag er det billigste.  Det sparer både samfundet og patienten penge. Problemet er bare, at der ikke er nogen regel om at disse lægemidler skal sælges under samme navn, hvilket er ulogisk og øger risikoen for fejl.  Det, der er tale om, er såkaldte synonympræparater, også kaldet kopipræparater,” skriver hun i et debatindlæg i Politiken.

”De skiftende lægemiddelnavne er en kæmpe stor fejlkilde, og fejl vil derfor ske ,” tilføjer og hun i indlægget, hvor hun referer til sig daglige arbejde med patienter.

”Om der findes en dybereliggende årsag til, at synonympræparater nogle gange hedder det samme, og andre gange noget forskelligt, ved jeg ikke, men faktum er, at jeg dagligt støder på problemer relateret til de skiftende navne. De fleste af problemerne er banale, men det er vældig tidskrævende for læger, sygeplejersker, SOSU-assistenter og apoteksansatte, at håndtere de skiftende navne.

For meget medicin

Et alvorligt problem er risikoen for dobbeltordinationer. Dobbeltordinationer kan ske, når en læge ordinerer et lægemiddel, selvom det pågældende lægemiddel allerede fremgår af patientens medicinliste med et andet navn (altså et af synonympræparaterne), skriver hun.

Hun peger på, at det være farligt at få dobbelt dosis af et lægemiddel. Men et andet problem ved skiftende lægemiddelnavne er den utryghed det medfører for patienterne.

”Når en patient pludselig får udleveret sit vante lægemiddel med et andet navn og oplyses om,  at det er et kopipræparat (altså synonympræparat), får mange den opfattelse, at synonympræparatet ikke er lige så godt som det, de oprindeligt fik udleveret. Værdiladede ord som billigere og kopi får mange patienter til at tro, at lægemidlet i den nye tablet er dårligere eller mindre rent, og derfor giver mindre effekt og/eller flere bivirkninger,” pointerer hun og skriver videre:

”Jeg har i løbet af mit første halvandet års tid som læge, mødt rigtig mange patienter, der fortæller, at de kun kan tåle det lægemiddel, de oprindelig fik udleveret på apoteket, og får bivirkninger af alle de synonympræparater, de har prøvet.”

Læs hele debatindlægget her: Reservelæge: Lægemiddelkopierne kan være tidskrævende, utrygge og farlige

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også