MedWatch

Ny teknologi sender en sms, når bleen er fyldt

Lille dansk spin-out står bag en ny slags ble, der selv sender en sms til plejepersonalet på plejecentre, når beboeren har lavet stort eller småt.

Foto: colourbox

Danske plejecentre kan snart tage ’intelligente’ bleer i brug for at lette hverdagen for både beboere og personale. Det oplyser TV 2/Fyn. Bleerne er allerede blevet taget i brug på forsøgsbasis på Plejecentret Holmely i Aarup på fyn,

De virker ved, at elektroniske sensorer sørger for, at der bliver sendt en sms til plejepersonalet, når beboeren har gjort i bleen. Og det kan være en stor fordel i hverdagen, siger Annemarie Haunup, der er leder af plejecentret til TV 2/Fyn – og ikke kun for personalet.

”Der ligger meget blufærdighed i det for borgeren. Det betyder meget, at vi ikke skal komme og se ekstra til bleen, for at undgå, at den er våd eller andet,” siger hun til tv-stationen.

Møder kritik

De nye bleer møder dog stor kritik fra formanden for den tidligere Ældrekommissionen, Thyra Frank, der også selv har været plejehjemsleder og nu er folketingsmedlem for Liberal Alliance.

Hun kalder brugen af de nye bleer på landets plejehjem for ”trist”, og siger, at ”man skal holde fast i, at det er en menneskeret at få lov til at komme på toilettet.” Hun medgiver dog, at teknologien kan være god i forbindelse med patienter, som er bevidstløse, og derfor ikke selv kan komme på toilettet.

Bleerne er udviklet i et samarbejde mellem Plejecentret Holmely, Assens Kommune og det danske welfare tech-selskab Suma Care, som udvikler inkontinensløsninger. Ifølge TV 2/ Fyn har de foreløbige tests på Plejecentret Holmely været en stor succes - både for personalet, men også for de ældre ble-brugere.

Lille udviklingsselskab

Suma Care er et lille firma, der er spundet ud af to selskaber, Detach og Astrid Leisner & Søn, med det sigte at udvikle inkontinensprodukter, oplyser selskabet på dets hjemmeside. Selskabet, der har en række partnere, herunder Etronic Valley, Innovation MidtVest og Welfare Tech Invest, drives af Helle Thambo, uddannet Cand.Rer.Soc. og Martin Ettrup, electical engineer.

I regnskabet for 2012,  det første regnskabsår dækkende perioden 19. juni til 31. december 2012, fik selskabet et lille underskud på godt 30.000 kr., mens egenkapitalen udgjorde 49.773 kroner. Firmaet har dog siden fået to nye hovedinvestorer og en mindre investor med knowhow. Hvis alt går vel, har selskabet nu midler frem til lancering af produktet, fremgår det af regnskabet.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier