Opposition kræver ny diabetesplan

Et flertal uden om regeringen kræver en ny plan fra regeringen, efter at Diabetesforeningen og eksperter kritiserer den nationale diabeteshandlingsplan for at være forældet og utidssvarende.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

Den nationale diabeteshandlingsplan fra 2003, der skal sikre danske diabetikere, hvoraf der om få år vil være 600.000, den bedst mulige behandling, tager slet ikke højde for en stor del af den nyeste forskning.

Det er ifølge Berlingske kritikken fra Diabetesforeningen og eksperter.

"Problemet med handlingsplanen er, at den afspejler en struktur, der er ti år gammel. Den kommenterer indsatsen i de for længst nedlagte amter. Den er med andre ord fuldstændig utidssvarende i forhold til de problemer, vi kommer til at stå med om få år," siger direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard til Berlingske.

Ekstremt vigtigt med ny indsats

Konstitueret direktør ved Dansk Almenmedicinsk Kvalitetsenhed Janus Laust Thomsen bakker direktøren op.

"De seneste ti år har vi opnået meget ny viden på dette område, som den gamle handlingsplan slet ikke tager højde for. I mine øjne er det ekstremt vigtigt, at vi starter en ny indsats nu. Hvis man skyder arbejdet et år eller to, risikerer vi, at problemets omfang vokser."

Kritikken får en samlet opposition til at kræve en ny handlingsplan fra Sundhedsministeriet.

"Det er beklageligt, at regeringen ikke har satset på dette område. Der er i den grad behov for, at den nationale handlingsplan bliver opdateret i forhold til den nye viden. Udviklingen i antallet af personer med diabetes er alarmerende og en tikkende bombe under vores danske sundhedssystem, fordi staten risikerer ikke at have råd til den behandling, den betaler for nu. Situationen er meget bekymrende," siger sundhedsordfører Sophie Løhde fra Venstre til Berlingske.

Synspunktet får opbakning fra både Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og desuden Enhedslisten

 Diabetesforeningens direktør: Dansk handleplan er forældet

 Større pres for egenbetaling på sundhed

 Rebien: Det offentlige fodslæbende over for ny teknologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også