MedWatch

Fejl på medicinsk udstyr koster liv

På bare et år er antallet af indberetninger om såkaldte utilsigtede hændelser med medicinsk udstyr fordoblet. 27 patienter er døde som følge af disse fejl, mens 277 har fået alvorlige og permanente skader, viser ny rapport.

Foto: Colourbox

Et langt større antal patienter dør eller påføres alvorlige skader, fordi det medicinske udstyr på de danske hospitaler ikke virker godt nok, eller fordi læger, sygeplejersker og andet personale bruger apparaterne forkert. Det viser en ny rapport fra Patientombuddet, skriver Berlingske.

Ifølge rapporten er antallet af indberetninger vedrørende utilsigtede hændelser med medicinsk udstyr fordoblet fra 2011 til 2012, hvor der blev registreret hele 4.561 rapporter. 27 af disse tilfælde med dødelig udgang.

”Det er rigtigt mange sager med medicinsk udstyr, og det er helt klart et område, vi bliver nødt til at beskæftige os meget mere med. Når der sker fejl på dette område, kan det gå rigtig meget galt,” siger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, til Berlingske.

Fordel for producenterne

Det markant øgede antal indberetninger bliver hilst velkommen i Medicoindustrien, hvor direktør Peter Huntley mener, at det øgede antal indberetninger er en fordel for producenterne, fordi man så bedre kan sikre, at instrukser og risikoanalyse af produkter bliver bedre, siger han til Berlingske.

Sundhedsminister Astrid Kragh (SF) tager udviklingen alvorligt og vil forsøge at styrke patientsikkerheden. Der er dog også noget positivt ved stigningen i antallet af indberetninger om utilsigtede hændelser.

”Det viser, at der er en kulturændring i gang, og at sundhedspersonalet er parat til at tage ved lære af hændelserne,” siger hun til Berlingske.

Medicinsk udstyr dækker i rapporten over diverse apparater, sonder, katetre, pumper og andet medicinsk udstyr på de danske hospitaler.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier