MedWatch

Forskere: Vi beviser rødvinsstofs sunde virkning

En gruppe forskere har gentaget et tidligere forsøg af stoffet Resveratrols virkning på menneskers sundhedstilstand. Et lignende forsøg var kommet under skarp kritik, men forskerne mener nu at have leveret et endegyldigt bevis.

Foto: Jesper Dudal / Stock.Xchng

En gruppe videnskabsmænd fra Harvard University mener nu, at de én gang for alle har givet svaret på, om et stof som findes i f. eks. rødvin kan forbedre vores sundhedstilstand. Det skriver Bloomberg.

Stoffet, Resveratrol, findes i store mængder i bl.a. nødder og druer og dermed også i rødvin, og der har længe været en udbredt tro på stoffets sundhedsgavnlige virkning i visse forskerkredse. På den anden side har andre dele af forskningsmiljøet stillet sig kritisk over for kliniske undersøgelser af Resveratrol.

For omkring ti år siden foretog professor David Sinclair fra Harvard Medical School et forsøg, der pegede på stoffets sundhedsgavnlige virkning. Men kliniske studier fra henholdsvis 2009 og 2010 har siden sået tvivl om resultaterne af det studie, skriver nyhedsbureauet.

David Sinclairs forsøg viste dengang, at resveratrol aktiverer et gen, som genoplader kroppens mitokondrier - de små strukturer, der så at sige leverer brændstoffet til vores celler. Derved kan stoffet være med til at bremse eller forhindre en række aldersrelaterede sygdomme og forbedre den generelle sundhedstilstand, var konklusionen.

Unaturligt kemikalie

Men kritikere af resultaterne pegede på, at man i forsøget brugte et syntetisk kemikalie til at spore aktiviteten i cellerne, og at den påviste effekt derfor kun ville kunne forekomme i laboratoriet.

Nu har forskerne imidlertid gentaget forsøget uden det omtalte kemikalie ved i stedet at bruge naturlige aminosyrer, og resultaterne var de samme.

”Kontroverser er svære at have med at gøre, og jeg håber, at dette studie giver klarhed på området,” siger professoren i et interview med Bloomberg.

Industriinteresse

Også i medicinalindustrien har man for længst fået øjnene op for resveratrols potentiale. Således skriver Bloomberg, at David Sinclairs studier førte til grundlæggelsen af virksomheden Sirtris Pharmaceuticals, der fokuserer på at udvikle lægemidler baseret på stoffet. Selskabet blev opkøbt for 720 mio. dollar af GlaxoSmithKline i 2008.

Og i Danmark udviklede selskabet Fluxome Sciences en kosttilskudspille baseret på resveratrol, som man gjorde klar til at lancere på det europæiske marked sidste år. Imod slutningen af 2012 gik selskabet dog konkurs og rettighederne til midlet blev overtaget af det dansk/schweiziske firma Evolva.

 Dansk-schweizisk selskab indgår tocifret millionsamarbejde 

 Rødvinspillen uden effekt på tykke mænd 

 Resveratrol skal bane vejen for Evolva-produkter 

 Resterne af Fluxome går konkurs 

 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier