Studie: Derfor er Rudolfs næse rød

Et nyt klinisk studie af rensdyr og mennesker giver ny viden om, hvordan det rent faktisk kunne lade sig gøre, at Rudolf med den røde tud kunne lyse vej for julemanden på en mørk decembernat.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Vi kender alle historien om det stakkels rensdyr Rudolf, som starter med at blive mobbet af de andre rensdyr, for til sidst at ende som julens redningsmand. Og selv om de fleste voksne mennesker afskriver historien som ren fiktion, har en gruppe forskere nu opdaget, at der måske alligevel er noget om snakken.

Et nyt observationsstudie, hvis resultater er udgivet i den seneste udgave af det medicinske tidsskrift British Medical Journal, har undersøgt forskellene mellem næserne på mennesker og rensdyr.

Og det viste sig rent faktisk, at rensdyrenes næser er ”rødere” end menneskenes, simpelthen fordi de indeholder en højere koncentration af røde blodceller, som beskytter dyret mod kulde og hjælper med til at regulere temperaturen i hjernen. Det skriver BMJ Group i en pressemeddelelse.

Flere røde blodceller

Vha. et håndholdt video-mikroskop undersøgte de hollandske og norske forskere først næserne på 5 testpersoner og opdagede, at de havde en gennemsnitlig tæthed af røde blodceller - en såkaldt ”circulating blood vessel density” – på 15 mm/mm2.

Da den samme teknik blev overført til rensdyrene, viste det sig, at de havde en tæthed af blodkar, som transporterede en rig koncentration af røde blodceller, der var 25 pct. højere end menneskenes.

De små blodceller i næsen sørger for, at cirkulere ilt, kontrollere inflammation og regulerer samtidig kropstemperaturen – en proces der kaldes nasal mikrocirkulation.

Herudover opdagede man en højere tæthed af slimhinder hos rensdyrene, som hjælper til med ”at opretholde et optimalt næse-klima i skiftende vejrforhold og ekstreme temperaturer, ligesom de står for væsketransporten og fungerer som et slags skjold,” fremgår det af pressemeddelelsen.

Infrarøde næser

Og infrarøde termiske billeder af rensdyrene viste endda, at de har røde næser.

”Mikrocirkulationen i de nasale slimhinder hos rensdyr er 25 pct. tættere end hos mennesker,” udtaler forskerne og tilføjer:

”Disse faktorer forklarer, hvorfor Rudolfs næse er rød og specielt egnet til at hjælpe ham med at udføre sine pligter under ekstreme temperaturer.”

Se en video af undersøgelsen af rensdyrene her.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også