MedWatch

Stamceller til diabetes skal i 3D

Stamceller til behandling af diabetes skal opdyrkes i miljøer, der minder om fostre, viser ny, dansk forskning.

Foto: Mesoblast / PR

Stamceller har længe været det helt store håb, når det kommer til at finde en ny kur mod den medfødte type 1 diabetes , og nu ser det ud til at danske forskere har gjort en mindre men væsentlig opdagelse i opdyrkningen af stamcellerne. Det skriver Ingeniøren.

Hidtil har forskeren nemlig placeret stamcellerne fladt i en petriskål, og derefter forsøgt at få dem til at gro vedhjælp af forskellige stoffer. Men de nye opdagelser viser, at stamceller, der hjælper kroppen til at producere insulin, har langt bedre af at være i et miljø, der minder om det, der fra naturens side er tiltænkt.

"Vi kigger på, hvordan de naturlige vækstbetingelser er i et foster, og så prøver vi at genskabe de samme betingelser i de vækstmedier, vi anvender. Vi tilfører både de relevante molekyler og den relevante tredimensionelle struktur," forklarer professor Anne Grapin-Botton fra Det Danske Stamcellecenter på KU.

Smukt lille træ

Hun har sammen med kollegaer fra Schweiz og Belgien har fundet frem til de nye resultater.

"Vi kan se, at bugspytkirtlen ligner et smukt lille træ med grene. Stamcellerne langs grenene har brug for denne struktur for at danne insulinproducerende celler i fosteret," fortæller hun.

I forvejen findes der gode metoder til at flytte insulinproducerende stamceller fra et menneske til et andet, men på grund af manglende donorer dækker det langt fra behovet.

Novo har knækket stamcelle-koden

Sanofi: Vanskeligt at øge værdi via den molekylære rute

Novo spiller på alle strenge

Bag om Novos nye insulinproducerende celler 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier