MedWatch

Apoteker: Her er fremtidens apotek

Landets apoteker foreslår, at de underviser pleje-personale i medicinhåndtering og genudleverer medicin, for eksempel p-piller. Læs om 10-punktsplanen.

Foto: Colourbox

Her er 10 forslag til ”fremtidens apotek”. Gennemfør dem, og der venter en besparelse årligt på cirka 80 mio. kr.

Der er budskabet fra Danmarks Apotekerforening til de politiske beslutningstagere i et nyt oplæg, der også fremhæver seks udfordringer for det danske sundhedsvæsen.

De danske apoteker fortsætter således ufortrødent med at kommunikere gode argumenter, der skal sikre sektoren en stærk stilling i den danske sundhedssektor. En modernisering af apoteksektoren er netop nu til diskussion i en arbejdsgruppe, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) har nedsat.

Blandt de forslag, som apotekerne peger på er, at apotekerne skal kunne genudlevere medicin, hvis borgerne ikke kan komme i kontakt med lægen.

”Mange patienter visiteres over telefonen i forbindelse med simple diagnoser og fornyelser af recepter. Flere af de opgaver kan løses af apoteket. Særlig med brug af det Fælles Medicinkort (FMK) kan apotekerne genudlevere p-piller, medicin til type2-diabetes, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol. På den måde opnår vi bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsenet,” hedder det i en af de 10 løsninger.

Samarbejde med plejecentre

Apotekerne ønsker også et endnu stærkere samspil med plejehjem og hjemmeplejen.

”Personalet på de kommunale pleje- og botilbud har ikke altid de nødvendige kompetencer til at håndtere medicin. Mange botilbud har slet ikke sundhedsfagligt personale ansat,” skriver apotekerne og tilføjer

”Alle plejehjem, hjemmeplejeenheder og bosteder skal derfor modtage undervisning fra apoteket om medicin, medicinanvendelse og bivirkninger minimum hvert 3.år.”

I forbindelse med beskrivelsen af de seks store udfordringer fremhæver apotekerne netop, at medicin generelt set kan være farligt, når det ikke bruges rigtigt. Hvert år dør op mod 5.000 danskere på grund af forkert brug af medicin, hedder det.

Læs mere om de seks udfordringer og de 10 løsninger her

DF: Apoteker og kommuner skal samarbejde mere

Apotekerne: Vi sparer samfundet for milliardbeløb 

 

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier