Gigtpatienter bruger kosttilskud i stor stil

Omtrent hver anden gigtpatient mærker en positiv virkning fra kosttilskud, viser undersøgelse fra Gigtforeningen. Over halvdelen af de adspurgte bruger tre konkrete former for kosttilskud. Gigtforeningen advarer mod at blande for mange produkter og købe på udenlandske hjemmesider.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En meget stor del af de danske gigtpatienter bruger kosttilskud og naturlægemidler i deres kamp mod sygdommen. Næsten hver anden gigtramt kan mærke en effekt af det, og i 37 procent af tilfældene har de fået anbefalet brug af kosttilskud eller naturlægemidler fra deres læge.

Det fremgår af en forholdsvis stor internetundersøgelse, som Gigtforeningen har gennemført og fået resultater på i foråret 2012. Undersøgelsen er dog endnu ikke generelt offentliggjort. Langt de fleste af de 1.123 medlemmer, der deltog i undersøgelsen, 84 procent, er kvinder.

Formålet med undersøgelsen var at ”afdække patientgruppens brug af kosttilskud og naturlægemidler, herunder udbredelse, indkøbsvaner og dialog med lægen”. Den indsamlede viden skal styrke informationen til medlemmerne.

Fiskeolie fører

”Undersøgelsen viser, at 94 procent af respondenterne inden for det seneste år har brugt kosttilskud eller naturlægemidler, og at respondenterne i gennemsnit mindst benytter 3,1 forskellige kosttilskud og/eller naturlægemidler´,” konkluderer Gigtforeningen, der også har spurgt ind til typen af kosttilskud:

*Det mest anvendte kosttilskud er fiskeolie (61 pct.), stærkt efterfulgt af D-vitamin (60 pct.) og kalk (52 pct.)

”Mange angiver, at de benytter kosttilskud eller naturlægemidler, fordi de mærker en positiv virkning på deres sygdom (45 pct.) og/eller fordi de er villige til at forsøge alt for at afhjælpe symptomerne på deres sygdom (38 pct.). Desuden angiver en stor del (37 pct.), at de har fået kosttilskuddet eller naturlægemidlet anbefalet af lægen,” skriver Gigtforeningen i rapporten.

Ifølge foreningen kan nogle kosttilskud give bl.a. bivirkninger, og foreningen opfordrer gigt-patienter til at have en god dialog med deres læge om deres forbrug af kosttilskud. Kun omkring halvdelen af patienterne taler dog altid med deres læge om det. Hver fjerde mener, at lægen er for dårlig til at rådgive på denne front, og derfor drøfter de det ikke med lægen.

Pas på med at blande

Leder af Kommunikation Maiken Riis Friberg, Gigtforeningen, siger om undersøgelsen, at foreningen følger markedet tæt, fordi mange gigtpatienter netop bruger det, og uheldigvis også har tendens til både at købe på udenlandske hjemmesider og blande forskellige produkter. Hun siger:

”Vi ved, at der er rigtig mange mennesker med gigt, der bruger kosttilskud, så vi prøver også i vores rådgivning og kommunikation at gøre opmærksom på, at der kan være bivirkninger og et eventuelt negativt samspil, hvis man samtidig tager medicin ved siden af. Vi ved også, at der er mange, der køber kosttilskud, der ikke er godkendt i af de danske myndigheder, på udenlandske hjemmesider. Det har vi i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen været ude og advare mod, fordi vi ikke ved, hvad der er i det, de køber.

Mange køber desuden det velkendte præparat Glukosamin via udenlandske hjemmesider, fordi firmaet kommer med et godt tilbud, og fordi det kan være vanskeligt at se, at firmaet sender varen fra udlandet. Disse mennesker risikerer en stor bøde fra toldmyndighederne, da man ikke må hjemtage medicin fra lande uden for EU og EØS."

 

 

Positive tendenser i kosttilskudsbranchen i 2011 

Gylden olie sender fiskefirma i toppen 

Overlæge: Risikoen for at få for meget D-vitamin minimal

Her er Gigtforeningens gode råd om kosttilskud

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også