MedWatch

Dansk forskning forbedrer viden om gener og medicin

Et dansk universitet har i samarbejde med Oxford Universitet fundet ud af, hvorfor en bestemt patientgruppe reagerer negativt på medicin, som andre patienter har gavn af.

Foto: Colourbox

Hvorfor bliver sclerosepatienter syge af en bestemt medicintype, som virker godt på patienter sygdomme som psoriasis, leddegigt og betændelse i tarmen?

Det spørgsmål har en international forskergruppe under ledelse af professor ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Lars Fugger, fundet svar på i en ny undersøgelse, hvis resultater netop er offentliggjort i lægetidskriftet Nature.

Undersøgelsen analyserede genernes sammensætning, og afslører, at der hos sclerosepatienterne findes et gen, som - simpelt forklaret - selv producerer en lille smule af medicinen. Når patienterne så fik medicinen tilført, blev deres sygdom forværret.

Lars Fugger vurderer, at forskningen vil få ganske betydelig værdi for sundhedsvæsenet fremover.

"Et af de helt centrale problemer i sundhedsvæsenet er at prioritere, hvilke patienter der vil få størst gavn af den nye og ofte dyrebare medicin, som bliver udviklet i rivende fart. Vores forskning viser, at man kan bidrage til denne prioritering ved at identificere de patienter, der kun vil få bivirkningerne af den ny medicin," siger han i en pressemeddelelse på Universitetets hjemmeside.

I årevis har forskere verden over arbejdet med at afkode generne og deres funktion, og nogle kritikere har ment, at genforskningen ikke har levet op til forventningerne.  

"I dette studie har vi påvist, hvor stor betydning forståelsen af generne har for udvikling af nye medicin og behandling af visse sygdomme. Der er store omkostninger ved at lave nye præparater, både menneskeligt og økonomisk. Derfor er det en meget konkret og væsentlig brug af genforskningen, som vi forventer os meget af," siger Lars Fugger.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier