MedWatch

Dansk sundhedssystem nummer to i EU

Det danske sundhedssystem klarer sig ifølge et svensk indeks rigtig godt sammenlignet med de andre EU-lande. Det er specielt på to områder, at danskerne rykker fra de andre.

Jørgen Clausen, LIF | Foto: LIF/PR - Jørgen Clausen

Sundhedssystemet i Danmark får en sølvmedalje sammenlignet med de andre europæiske sundhedssystemer. Det viser 2012-udgaven af Euro Health Consumer Index, der udarbejdes hvert år af den svenske tænketank Health Consumer Powerhouse (HCP), og som tirsdag blev præsenteret for medlemmerne af Europaparlamentet.

I undersøgelsen kommer Danmark ind på en andenplads med 822 point - 50 point efter vinderen Holland. Dårligst i indekset er EU-kandidatlandet Serbien med 451 point, mens Island, Luxembourg og Belgien ligger på 3.- 4.- og 5.-pladsen.

"Stærke patientrettigheder og veludviklet patientinformation er klare danske mærker. Ingen slår danskerne på e-sundhed, kvalitetsrangering af hospitaler eller engagering i beslutningstagning, som tilsammen gør sundhedssystemet brugervenligt, " siger Dr. Arne  Björnberg, HCP COO og leder af EHCI teamet.

Patientrettigheder i top

Undersøgelsen fungerer ved at give hvert enkelt land en rød, gul eller grøn karakter i en række underkategorier, som er delt ind i fem hovedkategorier. Her klarer Danmark sig allerbedst i kategorien "Patientrettigheder og -information" med udellukkende grønne karakterer.

Hos Lægemiddelindustriforeningen er cheføkonom Jørgen Clausen glad for resultatet, men peger på, at der også er plads til forbedringer nogle steder:

"Det er noget, de har lavet gennem flere år, og vi bibeholder andenpladsen vurderet på de parametre, som de er inde og kigge på. Det er jo glimrende, for det betyder, at vi nok gør det meget godt. Men der er også nogle områder, hvor vi ikke klarer os særlig godt, og det er blandt andet på børnevaccinationsgraden, hvor vi får en rød," siger Jørgen Clausen til MedWatch.

Forbehold for metode

Også i kategorien "Lægemidler" er Danmark det land, der scorer flest point, mens vi må klare os med at ligge i toppen i kategorierne "Ventetider", "Resultater" og "Forebyggelse/omfang af services".

Ifølge Jørgen Clausen er der dog visse fejlkilder i undersøgelsen, som man skal tage med, når man vurderer, hvor stor betydning, den skal tillægges.

"Jeg kender ikke helt forudsætningerne, men det er ikke utænkeligt, at nogle af dataene er baseret på, om produktet markedsføres i Danmark. Men det afgørende spørgsmål handler om ibrugtagningen af dem. Det afhænger af, om de får tilskud, og i underkategorien for medicintilskud, har vi kun en gul pil, og det siger noget om tilskudsomfanget," siger Jørgen Clausen.

Endelig bliver det påpeget i rapporten, at Island har en række røde karakterer, fordi det ikke har været muligt at få fat i visse data om medicin-salget i landet, og at det ikke er til at sige, om dette ville få en betydning for landets placering, som er lige efter Danmark.

Euro Health Index laves en gang årligt og inkluderer de 27 EU-lande, samt kandidatlande og lande i EØS-samarbejdet.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier