MedWatch

USA har langt større sundhedsudgifter end andre industrilande

Ifølge ny undersøgelse fra the Commonwealth Fund bruger USA flere penge på sundhedsområdet sammenlignet med tolv andre industrilande, dog uden at det bidrager væsenligt til bedre forhold og pleje. Det skriver medica.de.

I 2009 brugte USA næste 8.000 dollar per person på sundhedspleje, mens andre lande i undersøgelsen brugte mellem en tredjedel (Japan og New Zealand) og to tredjedele (Norge og Schweiz) af beløbet. USA har høje overlevelsesrater på bryst- og endetarmskræft, men har samtidigt nogle de højeste forekomster af forebyggelige dødsfald fra astma samt amputationer som skyldes diabetes, og udsigerne for indlagte der rammes af hjertestop og slagtilfælde er ikke lavere end gennemsnittet.

Manden bag undersøgelsen David Squires forklarer i sin rapport, at højere priser og mere anvendelse af teknologi synes at være de vigtigste faktorer bag det høje amerikanske forbrug, snarere end øget brug af læger og hospitalsydelser.

Amerikanske sundhedsudgifter udgjorde mere end 17 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2009 sammenlignet med 12 procent eller mindre hos de andre lande i undersøgelsen. Japans udgifter, hvilket var de laveste, udgjorde mindre end 9 procent af BNP.

Høje amerikanske udgifter på sundhedsområdet synes ikke at kunne forklares ved hverken større medicinsk beholdning eller bedre udnyttelse af sundhedsydelserne. Der var 2,4 læger per 100.000 indbyggere i USA i 2009, hvilket var færre end i alle lande i undersøgelsen med undtagelse af Japan. USA havde også færrest lægekonsultationer (3,9 per indbygger) af alle lande undtagen Sverige. Sammenlignet med de øvrige lande i undersøgelsen, havde USA få hospitalssenge, korte ophold for akutpatienter, og få udskrivninger pr 1.000 indbyggere. På den anden side, var amerikanske hospitalsophold langt dyrere end i andre lande og beløb sig til mere end 18.000 dollar pr udskrivning.  Til sammenligning var prisen pr udskrivning i Canada omkring 13.000 dollars, mens det i Sverige, Australien, New Zealand, Frankrig og Tyskland, var mindre end 10.000 dollars.

Læs hele artiklen om USA's massive sundhedsudgifter her

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier