MedWatch

Professor: Ny biobank kan blive guldmine for forskning

Onsdag åbner den Den Nationale Biobank, som Statens Seruminstitut i 2009 fik bevilget millioner til af blandt andet Novo Nordisk Fonden, og som skal rumme store dele af den danske befolkning.

En 19 meter lang fryser med plads til 7 millioner prøver kan man blandt andet vidne, når åbningen af den danske biobank i dag bliver fejret med international bevågenhed.

Forskningsminister Morten Østergaard, kommissæren for forskning i EU Máire Geohegan-Quinn og repræsentanter fra flere EU-lande vil stå klar til åbningen.

Mads Melbye, der er professor og direktør for Sektor for Epidemiologi på Statens Serum Institut, har været initiativtager til projektet.

”Idéen var at gøre de mange biologiske prøver, vi har og vil få i fremtiden, tilgængelige. På den måde stiller vi en omfattende forskningsressource til rådighed for alle landets forskere,” siger Mads Melbye til Videnskab.dk.

På kryds og tværs

Den Nationale Biobank skal på sigt rumme vævsprøver af så godt som alle danskere koblet med oplysninger om eksempelvis deres familiære forhold, sygdomsforløb og behandlinger.

Med den nye biobank kan forskerne kombinere et utal af biologisk information med andre oplysninger fra andre registre.

"Vi forventer, at det bliver en guldmine for dansk forskning, og at biobanken vil danne grundlag for mange vigtige opdagelser i fremtiden," siger Mads Melbye til netmediet og fortsætter:

Stor del af befolkningen

”Biobanken er det sidste skud på stammen, og med den får vi nu mulighed for i meget større omfang at inddrage den biologiske dimension. Den nye biobank er særligt unik, fordi den på sigt kommer til at rumme prøver på en meget stor del af befolkningen. Altså kan man følge et helt land og dets sygdomme i registret," siger Mads Melbye.

Videnskabsministeriet og Novo Nordisk Fonden bevilgede 121 millioner kroner til Statens Seruminstitut til opbygningen af biobanken i 2009.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier