Zebrafisk kan give ny viden om sjælden hjertesygdom

Et dansk proteinforsøg med zebrafisk, der er finansielt støttet af Novo Nordisk og Siemens-fonden, skal undersøge sjælden hjertesygdom, som har kostet flere sportsudøvere livet.

Unge håndboldspillere, fodboldspillere og triatlon-udøvere burde alt andet lige betragtes som sunde og raske. Alligevel har der været flere tilfælde, hvor de fysiske anstrengelser forbundet med sporten har resulteret i hjertestop.

Den specielle type hjertesygdom, der kun optræder, når kroppen frigiver adrenalin ved intensiv sportsudfoldelse eller anden stresspåvirkning, bliver nu undersøgt i et specialeprojekt på Aalborg Universitet.

Hovedparten af arbejdet kommer til at foregå på Sektion for Bioteknologi ved Aalborg Universitet, men nogle af laboratorie-undersøgelserne bliver udført hos Novo Nordisk, der støtter 25-årige Anders Bundgaard Sørensens specialeprojekt finansielt.

"De tilfælde, jeg arbejder med, stammer fra en svensk og en irakisk familie, hvor sygdommen er arvelig. I et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut samt patienternes læger er det lykkedes at finde frem til den genfejl, der er årsag til symptomerne. Da vi nu kender genfejlen, er mit arbejde fokuseret på at finde ud af, hvorfor den giver netop denne hjertesygdom og ikke andre symptomer," udtaler han i en pressemeddelelse,

Gennemsigtige fisk i mikroskop

I praksis sker det ved at bruge særlige bakterier til at producere det protein, der er forbundet med genfejlen. Derefter kan det fejlbehæftede proteins virkning undersøges i detaljer.

Den unge forsker vil desuden anvende akvariefisk i sit arbejde med genfejlen:

"Ideen bag dyremodellen er, at man giver zebrafisk den samme genfejl, som patienterne har, og derefter undersøger, om der optræder de samme symptomer som hos patienterne. Det smarte ved zebrafisken er, at den er gennemsigtig, så man kan observere ændringer i hjerterytmen med et mikroskop," siger han og uddyber:

"Hvis fisken udviser de samme symptomer, vil det være muligt at teste en række forskellige potentielle medikamenter og meget hurtigt komme nærmere en mulig behandling."

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også