Ny medicin bremser modermærkekræft

En ny tablet kan hjælpe modermærke-kræftramte patienter, der ellers har været uhelbredelige. Medicinen, der er målrettet specifikke genmutationer, vil kunne presse priserne ned på ellers dyr kræftbehandling, vurderer professor i sundhedsøkonomi.

En ny tablet med stoffet vemurafenib virker målrettet på patienter med specifik genmutation i kræftcellerne, som omkring halvdelen af patienterne med modermærkekræft har.

Det skriver Berlingske. I de fleste tilfælde opererer man modermærket væk, men det er ikke muligt for alle patienter.

”Denne behandling er anderledes end før, netop fordi vi kan målrette den til dem, der har denne gendefekt. Og de patienter, der kan behandles, er jo dem, hvor kirurgi ikke er en mulighed,” siger overlæge Henrik Schmidt, Aarhus Universitetshospital, til Berlingske.

Han har sammen med kolleger på Universitetshospitalerne i Herlev og Odense været ansvarlig for forsøgsbehandlingen med vemurafenib-medicinen Zelboraf i Danmark. Resultaterne viser, at patienter, der har deltaget i forsøget, har fået forlænget livet med syv måneder gennemsnitligt. Også en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine har vist lovende resultater. Vemurafenib, der virkede på cirka halvdelen af forsøgspersonerne med genmutationen, forlængede deres liv med 16 måneder i gennemsnit.

Afventer godkendelse

Nu er vemurafenib-medicinen Zelboraf blevet godkendt af EUs lægemiddelmyndighed, EMA, og det åbner for, at medicinen kan indgå i standardbehandlingen herhjemme. Sundhedsstyrelsen skal dog først vurdere, om midlet skal godkendes i Danmark.

"Vi har haft rigtig gode resultater. På den baggrund kan jeg ikke forestille mig, at medicinen ikke bliver godkendt," siger Henrik Schmidt.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, ser positivt på resultaterne for medicinen, der målretter sig de specifikke genmutationer. På kræftområdet er det et stort problem, at responsraten – den andel af patienter, medicinen virker på - er lav, ofte på omkring 25 til 30 procent.

”Derfor er der store perspektiver i medicin, som kan målrettes til en bestemt gruppe mennesker. Både for patienten, som ikke skal igennem forsøg med medicin, der måske ikke virker. Men også samfundsøkonomisk på en række områder, f. eks. i behandlingen af modermærkekræft, hvor der i forvejen er få og dyre muligheder. Jo mere nyt, der kommer til, jo mere konkurrence på pris vil der komme,” siger Jes Søgaard til avisen.

Det amerikanske medicinalselskab Plexxikon, som nu er en del af Daiichi Sankyo, og schweiziske Hoffmann–La Roche står bag Zelboraf.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også