MedWatch

50 kosttilskudsfirmaer ransaget for ulovligt salg

I 2010 valgte myndighederne at ansætte fem folk på fuld tid til at stoppe de virksomheder, der illegalt sælger farlige kosttilskud til danskerne, og 50 internetfirmaer har fået finkæmmet forretningen. Det ulovlige virke ødelægger imaget hos resten af branchen.

Foto: Arkivfoto: Paul Bodea, Stock.Xchng

Ikke alle kosttilskud er lige så uskyldige som B-vitamin og omega-3-fedtsyrer. 50 virksomheder har fået besøg af Fødevarestyrelsens specialenhed i 2011, fordi de har haft ulovlige kosttilskud til salg på internettet.

For halvandet år siden planlagde regeringen at få bugt med snyd og svindel med kosttilskud. Kosttilskudsgruppen, som ligger under Fødevarestyrelsen, fik opgaven, der blandt andet går ud på at finde frem til internetvirksomheder med ulovligt salg og markedsføring af de usunde og sommetider direkte farlige produkter.

På trods af, at Danmark nu er en god del virksomheder med ulovligt salg fattigere, er det dog kun et lille hjørne af den lyssky side af kosttilskudsbranchen, som Kosttilskudsgruppen har fået fingre i.

”Vi søger målrettet efter produkter, der er farlige og ulovlige. Der er afsat særlige ressourcer til internetsøgningen.  Men vi finder langt fra det hele på internettet. Det er der ingen tvivl om. Al fødevarekontrol er stikprøvekontrol,” siger Mette Christiansen fra Kosttilskudsgruppen.

Pletter branchens renomme

Det går ud over hele branchens omdømme, når internetfirmaer sælger kosttilskud, som ikke er blåstemplede af de danske myndigheder.

”Det er et kæmpe problem, så vi kan ikke bare være ligeglade. Det bliver et imageproblem for branchen, hver gang der er nogen, der ikke overholder reglerne, for det falder tilbage på hele branchen,” siger Marie Hammer, konsulent ved brancheforeningen Nutraceutisk Industri, der er en del af Dansk Industri, DI.

Trods imageproblemerne mener hun, at Fødevarestyrelsens kontrol af kosttilskudsbranchen har taget overhånd. Hun vurderer, at massiv kontrol ikke er løsningen, for det går samtidig ud over virksomhedernes lyst til at være innovative og til at være i Danmark.

”Styrelsen tænker stadig meget i, at man kan kontrollere sig ud af alle de her udfordringer. Det, tror jeg, er fejltænkt. De udenlandske kosttilskudssælgere kan de ikke lukke ned. Selvfølgelig kan vi regulere inden for vores egen lille andedam, men det er bare meget større end det,” siger Marie Hammer.

En løsning kunne være at bruge kræfterne på at informere danskerne, så forbrugerne ved, hvad de skal holde sig fra.

”Jeg tror, de skal tænke meget mere i EU-samarbejde og nordisk samarbejde, så man får fælles retningslinjer for det og laver en fælles kamp mod det ulovlige,” siger hun.

Kosttilskudsgruppen har i første omgang fokuseret på hjemmesider for sports- og erotikkosttilskud og er troppet op på firmaernes registrerede adresser for at kræve bøder og for at stoppe salget og markedsføringen.

Hr. Jensen skyld i ulovligheder

Det dansk-registrerede hjemmesidesalg er ofte hr. og fru Jensen, som på rejsen til Bermuda købte et læs af vidundermidlet. De ved ikke, at man skal registrere sig som fødevarevirksomhed i Danmark, og at nogle af produkterne er farlige.

Men de danske ægtepar er ikke den største trussel mod både danskerne og branchen generelt.  

”Vi gennemfører kontrollen hos dem, vi opdager i Danmark. Problemet er i forhold til de udenlandske, hvor vi ingen kontrolbeføjelser har. Der kan vi alene advare og prøve at bede det pågældende lands myndighed om at tage fat i virksomheden,” siger Mette Christiansen.

Kosttilskudsgruppen har advaret danskerne og andre myndigheder mod omkring ti hjemmesider med ulovlige kosttilskud i salgsmaterialet. I nogle tilfælde har gruppen ikke kunnet spore, hvor virksomhederne har registreret sig henne. Erfaringen er, at flere registrerer sig via en virksomhed, som sørger for at dække over, hvor de befinder sig henne.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier