MedWatch

Coloplast-chef: Kinesisk lockdown ventes året ud - godt i gang med Atos

Coloplast er påvirket af de mange pandemirelaterede nedlukninger i Kina. Men landet er stadig et af de væsentligste markeder for virksomheden, fortæller adm. direktør.

Adm. direktør i Coloplast, Kristian Villumsen. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

De kinesiske myndigheders stramme coronanedlukninger af flere byer i Kina, heriblandt storbyen Shanghai, har medført en nedjustering af forventningerne til den organiske vækst i 2021/22. Nedlukningerne ventes som udgangspunkt at vare året ud.

Det siger Kristian Villumsen, der er administrerende direktør i det danske medicoselskab, i et interview med MarketWire.

Nedlukningerne er også afspejlet i torsdagens regnskab for andet kvartal, hvor både omsætningen og nettooverskuddet landede under analytikernes forventninger ifølge konsensusestimater indsamlet af Coloplast selv.

Omsætningen landede på 5502 mio. kr. mod ventet 5517 mio. kr., mens nettooverskuddet løb op i 980 mio. kr. Her var af analytikerne ventet 1199 mio. kr.

”Det påvirker både vores stomi- og vores sårplejemarkeder. Det justerer vi lidt for, men vi fastholder forventningerne for EBIT-marginen,” siger Kristian Villumsen.

Coloplast venter nu en organisk vækst på 6-7 pct. i 2021/22, mens forventningerne om en salgsvækst i kr. eksklusive Atos Medical på 9 pct. og en EBIT-margin før særlige poster på 31 pct. fastholdes. Inklusive Atos Medical ses en salgsvækst i kr. på 15 pct.

”Jeg er særligt glad for, at vi har en god og bred baseret vækst. Vi har en europæisk forretning, der er tilbage. Vi har emerging markets, der ligger virkelig stærkt, og en USA-forretning, der er på vej op i gear - specielt vores stomiforretning i USA ligger meget, meget stærkt,” fortsætter topchefen.

I Kina betyder nedlukningerne konkret, at forventningerne til væksten er gået fra en tocifret vækst på mere end 15 pct. til en lavt encifret vækst.

”Det er reel modvind. Der er færre behandlinger på hospitalerne, og der er også mange af vores folk, der er i lockdown, så du kan ikke forlade din lejlighed,” forklarer Kristian Villumsen.

Samtidig viser kinesernes købevaner, at svære økonomiske situationer typisk betyder lavere gennemsnitlige ordrer.

”Det, vi har lagt til grund for nedjusteringen, er, at det niveau af intervention, der er i landet i dag, vil fortsætte året ud.”

Kristian Villumsen håber dog, at en bedring vil indtræffe tidligere end det - eventuelt til den store konference til efteråret, hvor den kinesiske præsident, Xi Jinping, skal genvælges.

HME registreret i Kina

Regnskabet gemte også på mere opløftende nyheder fra Kina. I andet kvartal af 2021/22 fik Coloplasts nye division, Stemme & Respiratorisk Pleje, nemlig godkendt en registrering af sin Provox-portefølje af varme- og fugtudvekslere (HME’er).

”Vi er kommet godt i gang med Atos Medical - både integrationen og performance i forretningen ser rigtig fornuftig ud,” siger Coloplast-topchefen.

HME’er bruges til personer med laryngektomier og trakeostomier for at hjælpe med at ventilere og fugte indåndet luft.

Den godkendte registrering hos den kinesiske fødevare- og lægemiddelstyrelse, CFDA, er samtidig første skridt i at få godkendt Coloplasts stemmeproteser. Godkendelsen tager dog længere tid, da godkendelsen skal findes højere oppe på den regulatoriske rangstige, lyder forklaringen.

Coloplast er dermed kommet godt for start med sin udvidelsesplan for selskabets emerging markets. Vigtigst er ekspansionen i Kina, forklarer Kristian Villumsen.

”En ret stor del af Atos Medicals langsigtede ekspansionsplan er at globalisere forretningen ... men det er klart, at Kina er kronjuvelen i emerging markets-porteføljen. Det vil det også blive for Atos, og det er også derfor, at det er der, vi starter.”

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier