MedWatch

Efter flere dødsfald på grund af fatale fejldoseringer: Styrelse advarer 10.000 læger

En række dødsfald og livstruende situationer opstået som følge af forkert dosering af gigtmedicinen methotrexat får nu Lægemiddelstyrelsen til at udsende en sikkerhedsmeddelelse til flere end 10.000 af landets læger.

Efter fatale fejldoseringer, orienterer Lægemiddelstyrelsen nu læger om korekt håndtering af gigtmedicinen methotrexat. Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix

Det må bare ikke ske. Og alligevel er det sket adskillige gange de seneste par år: Alvorligt syge patienter, som er enten døde, eller har fået en alvorlig forgiftning, efter at have fået en overdosering af gigtmidlet methotrexat.

Alene sidste år måtte fire ældre personer lade livet, fordi de i en periode dagligt havde fået methotrexat mod gigt, psoriasis og/eller crohns sygdom, selvom medikamentet kun må indtages én gang om ugen.

Undersøgelser i Det Europæiske Lægemiddelagenturs bivirkningskomité har vist, at doseringsfejlene kan forekomme i alle led, fra udskrivning til dosering af medicinen.

Uanset hvad, må det ikke ske, og derfor udsender Lægemiddelstyrelsen nu et informationsbrev til flere end 10.000 læger og andre sundhedsprofessionelle om sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med håndteringen af medicinen på blandt andet plejehjem.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

Flere tiltag sat i værk

Medicinforgiftning med Methotrexat har i årtier været velkendt, og der findes klare krav til, at man som sundhedsprofessionel skal tjekke og kontrollere den medicin, man giver borgeren, og at man skal observere virkning og bivirkning af det.

Alligevel er problemet stadig udtalt, og af samme grund skærpede Styrelsen for Patientsikkerhed i juni over for alle regioner og kommuner, at de skal sikre, at deres sundhedsmedarbejdere ved, at præparatet kan være livsfarligt ved overdosering.

Styrelsen har også lavet undervisningsmateriale til sygeplejerskestuderende og sosu-assistenter om situationer, hvor det typisk går galt.

Og sidste år var formanden for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, Liselott Blixt (DF), også på banen og tog dødsfaldene op med sundhedsministeren. I september fik præparatet desuden en særlig advarselsboks på pakken og i indlægssedlen for at sikre en korrekt dosering.

Blandt andre Pfizer, Sandoz, Orion Pharma og Teva samt parallelimportørerne 2 Care 4 og Orifarm forhandler medicin med methotrexat.

Herhjemme har det københavnske biotekselskab ROS Therapeutics forsøgt at udvikle en ny version af gigtmidlet og dermed kapre et milliardmarked og tage markedsandele fra Abbvies megasællert Humira.

ROS’ middel bestod af methotrexat med en tilføjelse, der efter planen skulle dæmpe bivirkningerne ved methotrexat uden at dæmpe effekten.

Men den opgave viste sig at være sværere end håbet.

I foråret viste det skuffende prækliniske resultater, og ROS Therapeutics har derfor opgivet den videre udvikling af midlet for nuværende.

Håbefuldt biotekselskab i krise efter et år – lægemiddel slog fejl

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier