Apoteker vil have medicinmangel kulegravet

Et stort antal receptpligtige lægemidler har i en periode været umulige at opdrive på flere af landets apoteker, og det får nu Danmarks Apotekerforening til kræve en tilbundsgående analyse af problemets omfang og årsag. Lægemiddelstyrelsen bør handle, lyder opfordringen.
Danmarks Apotekerforening har opfordret Lægemiddelstyrelsen til at få udarbejdet en analyse af problemet med manglende medicin på landets apoteker. | Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Danmarks Apotekerforening har opfordret Lægemiddelstyrelsen til at få udarbejdet en analyse af problemet med manglende medicin på landets apoteker. | Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Mange danske borgere har den seneste tid oplevet at gå forgæves efter receptmedicin på apoteket, der flere steder er løbet tør for produkter som hæmoridecremer, blodtrykssænkende medicin eller midler mod stærke smerter.

Problemet med medicin i restordre, som Apotekerne derfor ikke kan skaffe hjem, er tilsyneladende stigende, og det får nu Danmarks Apotekerforening til at råbe vagt i gevær og kræve handling.

”Hvis vi skal have nogen mulighed for at finde løsninger på restordreproblemerne, har vi brug for at få belyst omfang, konsekvenser og årsager til, at der opstår svigt i forsyningen. Vi har brug for mere viden for at kunne pege på løsningerne,” siger adm. i Apotekerforeningen, direktør Anders Kretzschmar, i en pressemeddelelse.

I øjeblikket findes der ikke en liste over de produkter, der er i restordre, og Anders Kretzschmar har derfor rettet henvendelse til Lægemiddelstyrelsen og anmodet dem om hurtigst muligt at udarbejdet en tilbundsgående analyse, så problemet kan afhjælpes.

Dermed følger foreningen i sporene på Dansk Selskab for Almen Medicin, hvor formand Anders Beich, tidligere på måneden skriftligt bad sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tage affære.

Danmarks Apotekerforening og medicinalgrossisterne advarede allerede i begyndelsen af året Lægemiddelstyren om, at man kunne konstatere en stigning i antallet af restordrer.

Også Lægeforeningen udtrykte bekymring, og det var anledningen til et møde i Lægemiddelstyrelsen i maj måned med de involverede parter. Det er som en udløber af dette møde, foreningen nu anbefaler en større analyse af området.

I dag, onsdag, vil man i Lægemiddelstyrelsen imidlertid ikke for nuværende at kommentere på den konkrete opfordring fra Apotekerforeningen.

Apotekerne får en del af deres medicin via grossistvirksomheden Nomeco, og her kan adm. direktør Henrik Kaastrup ikke give nogen entydig forklaring på problemet.

"Det drejer sig om flere leverandører, som af den ene eller anden grund ikke kan levere deres produkter. Det betyder, at vores servicegrad falder, og det mærker de desværre ude på apotekerne," sagde han forleden til Ritzau.

En forklaring kan være, at EU siden februar har stillet krav om, at alle pakninger skal være påtrykt en 2D stregkode som sikring mod forfalskninger.

Det kan forsinke produktionen. Muligvis spiller brexit også ind, idet Storbritanniens farvel til EU påvirker og skaber usikkerhed hos de selskaber, der i dag producerer i landet, sagde Henrik Kaastrup.

Danske apoteker oplever mangel på flere typer medicin

Mangel på receptmedicin bliver en sag for ny minister

Ny stregkodeordning har givet medicinmangel på danske apoteker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også