MedWatch

Britisk skraldefirma lod medicinsk affald og amputerede lemmer ligge hen

Det britiske selskab Healthcare Environmental Services er blevet politianmeldt, fordi det undlod at bortskaffe medicinske rester, som selskabet var betalt af den britiske stat for at destruere.

Det engelske sundhedsvæsen NHS har opsagt kontrakten med HES, efter at det er kommet frem, at HES ophobede medicinsk affald. | Foto: Dominic Lipinski/PA via AP

Et britisk selskab, der havde kontrakt med det offentlige sygehusvæsen NHS om at bortskaffe medicinske rester, er blevet opsagt og politianmeldt for at have ophobet tonsvis af affald i stedet for at destruere det.

Ifølge flere medier er der tale om både amputerede lemmer, giftige medicinrester fra kræftbehandling og andet affald, som selskabet Healthcare Environmental Services (HES) var betalt for at bortskaffe.

I en pressemeddelelse skriver det statslige britiske miljøagentur, at HES har forbrudt sig mod agenturets regler:

"Miljøagenturet har fundet, at HES bryder sine miljømæssige tilladelser på flere lokationer, der håndterer medicinsk affald. Vi har taget handling mod leverandøren, hvilket inkluderer at få fjernet overskydende affald og en strafferetlig efterforskning," skriver miljøagenturet.

"Vi støtter regeringen og NHS (det britiske offentlige sundhedssystem, red.) for at sikre, at offentlige tjenester ikke bliver forstyrret, og at der bliver fundet alternative løsninger," skriver agenturet videre.

Ifølge mediet Vice var et af problemstederne HES' anlæg i Yorkshire, hvor der var 350 tons medicinsk affald i september. Det er fem gange mere, end hvad der var tilladt.

Avisen Telegraph skriver, at HES mangler kapacitet til at leve op til sin kontrakt om at bortskaffe affaldet, og at selskabet derfor har lagret eksempelvis amputerede lemmer og andet "kirurgisk affald" i køleskabe, mens det forsøgte at få lov til at eksportere 750 ton medicinsk affald til Holland.

Selskabet selv skriver til mediet Health Service Journal, der gravede historien op i sidste uge, at det har råbt op om manglen på højvarmeovne og strammere regler for affaldshåndtering længe.

Situationen er så alvorlig, at den britiske regerings kriseberedskab, COBRA, har været sat i værk.

"Det er rystende afsløringer og givet antallet af involverede offentlige sygehuse og de bredere implikationer for miljøet og sundheden, er jeg skuffet over, at vi ikke er blevet informeret tidligere," siger partiet Labours Jonathan Ashworth til Vice.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier