Theresa May vil fortsat være en del af EMA

Den britiske premierminister, Theresa May, ønsker ikke endegyldigt at melde sig ud af Det Europæiske Lægemiddelagentur, som der ellers er lagt op til med Storbritanniens udtræden af EU til april 2019. Det sagde hun i en tale mandag.
Den britiske leder, Theresa May (foto), opfordrer til, at Storbritannien forbliver en del af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) efter Brexit, men under særlige vilkår. | Foto: Jonathan Brady.
Den britiske leder, Theresa May (foto), opfordrer til, at Storbritannien forbliver en del af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) efter Brexit, men under særlige vilkår. | Foto: Jonathan Brady.

Siden Storbritanniens beslutning om at forlade EU, har det stået uklart, hvordan briternes relation fremover skal være til Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, som ved Brexit flytter til Amsterdam i april 2019.

I en tale mandag gjorde den britiske regeringschef Theresa May sin stilling op. Hun opfordrer nu til, at Storbritannien forbliver en del af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) efter Brexit, men under særlige vilkår.

Det skriver FiercePharma.

"Britisk medlemskab af EMA vil betyde, at investeringer i nye, innovative lægemidler fortsat vil ske i Storbritannien. Det vil betyde, at lægemidler hurtigere bliver tilgængelige for patienterne, idet medicinalselskaber generelt prioriterer større markeder, når de starter den lange proces, det er at søge om tilladelse til markedsføring,” sagde hun og tilføjede:

”Men det vil også være godt for EU, fordi de regulatoriske myndigheder i Storbritannien vurderer flere nye lægemidler end nogen anden medlemsstat. Og EU vil fortsat kunne få adgang til ekspertisen hos Storbritanniens verdensførende universiteter."

Mays udmelding vakte begejstring hos de britisk baserede biotekfirmaer, der har lobbyet intenst for at omstøde Brexit-afgørelsen siden det blev besluttet, at EMA skulle flyttes ud af Storbritannien.

Det store udestående spørgsmål er blot, om Storbritannien også kan vinde støtte fra forhandlerne i EU.

Theresa May anerkendte, at Storbritannien vil være nødsaget til at følge EMA’s regelsæt, og at Storbritannien vil skulle ”yde et passende økonomisk bidrag” for at forblive en del af EMA. Hun sagde imidlertid også, at Storbritannien kan vælge ”ikke at følge EMA-reglerne”.

Intet kort over vejen frem

Den manglende præcedens for Storbritanniens alternative ønskede forhold til EMA gør ikke sagen lettere for Theresa May.

Hendes vision er, at Storbritannien skal have et såkaldt "associeret medlemskab" af EMA.

Nogle europæiske agenturer, som for eksempel Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, har allerede associerede medlemmer, men mens EMA arbejder med lande uden for EU, passer ingen af ​​EMA's eksisterende relationer ind i Mays vision.

Lande uden for EU, men inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), som eksempelvis Norge, er en del af EMA. Schweiz, som ikke er i EU eller EØS, arbejder sammen med EMA gennem bilaterale aftaler.

Ifølge FiercePharma falder disse typer af samarbejder bare ikke indenfor Theresa Mays ønsker til Storbritanniens medlemskab.

Og i betragtning af, at Storbritannien ikke er villig til at blive i det indre marked, der er oprettet af EØS, er det tvivlsomt, om EU vil tillade det at forblive i EMA, skriver FiercePharma.

Holland sætter dato på overdragelse af nyt EMA-hovedsæde

EU's folkevalgte sender delegation til Amsterdam

EMA-direktør: Brexit må ikke få EMA-motoren til at hakke

Italien indsender officiel klage over EMA-beslutning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også