De kan sætte dagsordenen 2012:

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) og hendes barselsvikar, partifællen handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, vil i år både under og efter EU-formandskabet initiere en række overordnede tiltag, der påvirker erhvervslivet. På de indre linjer vil flagskibene anført af Novo Nordisk og topchef Lars Rebien Sørensen igen blive fulgt nøje, men der kan også komme dagsordensættende nyt fra såvel en ny investeringsfond som et spin-off af topforskere fra Neurosearch. Det trækker op til et spændende år.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Pionerer i ny iværksætter-offensiv

Flere af dansk bioteks pionerer, herunder to medstiftere af NeuroSearch, er netop gået sammen i et nyt firma, der måske kan bringe nye spændende muligheder frem i den danske biotekverden. Ledende medarbejdere fra NeuroSearchs forsknings- og udviklingsenhed, NsDiscovery, har således stiftet selskabet Aniona ApS ”med det formål at etablere grundlaget for at videreføre forsknings- og udviklingsaktiviteter fra NsDiscovery i et nyt selskab og med nye investorer,” som Neurosearch formulerede det i en meddelelse kort før jul 2011. NeuroSearch surmuler ikke over dette spin-off, men deltager i form af en aftale, der muliggør salg af udvalgte immaterielle rettigheder til Aniona, hvis Aniona kan skaffe kapital.

Aniona vil blive ledet af Jørgen Drejer, der er medstifter af NeuroSearch. Derudover er følgende eksterne personer knyttet til ledelsen af Aniona:

Claus Bræstrup: Tidligere adm. direktør for Lundbeck A/S

Anker Lundemose: Tidligere direktør i amerikanske i OSI Pharmaceuticals

Jørgen Buus Lassen: Medstifter og tidligere adm. direktør i NeuroSearch A/S

Aniona vil udnytte og fokusere på den viden og teknologiplatform, der er genereret gennem forskningen på NeuroSearch, med det formål at udvikle lægemidler til behandling af sygdomme i centralnervesystemet.

Ny direktør i Medicoindustrien

En af Danmarks mest lovende industrier, medico-industrien, står over for masser af udfordringer i det nye år, herunder risikoen for stramninger af godkendelsesprocedurerne for medicinsk udstyr. Og det bliver en ny direktør for brancheforeningen Medicoindustrien, der kommer til at gå forrest fra 1. februar i år, nemlig Peter Huntley. Han har de seneste 10 år været direktør i brancheforeningen Emballageindustrien, er uddannet civilingeniør, Ph.d. og har gennem sin karriere beskæftiget sig med teknologi, forskning og innovation i bl.a. Dansk Industri.

”Med Peter Huntley har vi den rette mand til at videreføre Medicoindustriens ambitiøse strategi som førende organisation for medico og sundhedsteknologi i Danmark. Medicoindustrien er medlemsvirksomhedernes talerør overfor et sundhedsvæsen, der i stigende grad efterspørger nye teknologiske løsninger, og vi skal være endnu bedre til at vise, at branchens virksomheder er med til at løse fremtidens sundhedsudfordringer med innovative og omkostningseffektive løsninger til gavn for patienter og samfund,” siger Jesper Boysen, Formand for Medicoindustriens bestyrelse.

Medicoindustrien har 106 medlemsvirksomheder. Danske medicovirksomheder udvikler, producerer og markedsfører på verdensplan for over 50 mia. kr. og beskæftiger mere end 40.000 i Danmark og udlandet.

Manden med millionerne

Ledende partner i venturefonden Sunstone Capital,  Peter Benson, bliver en ombejlet herre i 2012. Sunstone Capital er nemlig klar med ny risikovillig kapital til pengehungrende biotekfirmaer. Virksomhederne skal forme sig efter investorernes krav, og derfor kommer organisationsstrukturen til at se anderledes ud fremover, vurderer han.

”Jeg tror, at vi kommer til at se en anden form for selskaber fremover.  Det er selskaber, der er mere fokuserede, har mindre administrativ overbygning, har mere aktive bestyrelser og er mere industriorienterede. Det er den tendens, vi ser,” siger han. 

I december 2011 rejste Sunstone Capital 660 mio. kr. i en ny fond, som skal investere i lovende biotek-virksomheder. Venturefonden forventer, at fonden i løbet af 2012 når op på 750 mio. kr.

Den partnerejede venturekapitalinvestor skal med pengene ud og udvide porteføljen med op til 20 nye biotekvirksomheder. Men fonden integrerer langt fra hvad som helst bag de kapitalbelagte vægge.

”Vi bygger virksomheder for i høj grad at sælge videre til industrien og børsmarkedet. Derfor er det interessant at se, hvad industrien egentlig leder efter. Og den er blevet mere projekt-orienteret,” siger Peter Benson, der dog understreger, at der altid er undtagelser.

Dansk sundhedsledelse svinger taktstokken i EU

Sundhedsminister Astrid Krag (SF), hendes barselsvikar og hendes ledere i det danske sundhedsvæsen får masser at se til og kan i høj grad komme til at sætte dagsordenen i 2012. Det sker især i forbindelse med, at Danmark har overtaget EU-formandskabet.  Under det danske EU-formandskab er der en række større sager på sundhedsområdet, der vil dominere Rådets arbejde. Danmarks hovedprioriteter på sundhedsområdet er ifølge ministeriet: Innovationsdagsordenen ”Smart Health- Better Lives”, antibiotikaresistens og kroniske sygdomme.

Under den overordnede innovationsdagsorden ”Smart Health – Better Lives” vil det danske formandskab arbejde for at styrke innovation og brug af sundheds- og velfærdsteknologi. 

Det danske EU-formandskab vil også i et samarbejde mellem Fødevareministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse følge op på Kommissionens handlingsplan om antibiotika og antibiotikaresistens, som blev offentliggjort i forbindelse med den europæiske antibiotikadag den 18. november 2011.

Temaet om kroniske sygdomme ligger i forlængelse af tidligere formandskabers initiativer og harmonerer med EU Kommissionens pilotprojekt om "Active and Healthy Ageing", der kører i 2012, og som sigter mod at øge den forventede levetid i Europa med 2 år inden 2020.

Rådets arbejdsgruppe for Lægemidler og Medicinsk Udstyr forventer at holde knap 15møder.

Udmeldinger fra Novo-topchef følges tæt

Topchef Lars Rebien Sørensen og Novo Nordisk vil også i 2012 komme til at sætte dagsordenen i den danske medicinalindustri, og blandt de analytikere og investorer, der følger medicinalindustrien. I kraft af sin størrelse og markedsværdi har Novo Nordisk således også stor indflydelse på både den danske eksport og udviklingen i det førende aktieindeks, OMX C20-indekset. Både Danske Bank, Nordea, den svenske bank SEB og professor i international økonomi og ledelse ved Copenhagen Business Schoool, Caspar Rose forudsagde i en artikel på borsen.dk kort før nytår, at Novo vil være en sikker havn i 2012. Det skete bl.a. med henvisning til selskabets forretningsmodel, forudsigelighed, ledelse og markedsposition. Lars Rebien og hans ledelsesteam har selv i forbindelse med den seneste regnskabsaflæggelse fremhævet, at det er forbundet med en høj grad af usikkerhed at opstille økonomiske prognoser for 2012 som følge af den økonomiske situation i mange af verdens største lande. Rebiens kommende udmeldinger vil blive fulgt tæt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også