Orphazyme har afskediget medstifter og forskningsdirektør

Thomas Kirkegaard Jensen er ikke længere en fast del af biotekselskabet Orphazyme, som han var med til at stifte i 2009. Ifølge adm. direktør Anders Vadsholt har det været nødvendigt at prioritere, mens hovedpersonen har forståelse for beslutningen.
Thomas Kirkegaard Jensen var medstifter af Orphazyme, men forlod selskabet i den seneste fyringsrunde. | Foto: Orphazyme / PR
Thomas Kirkegaard Jensen var medstifter af Orphazyme, men forlod selskabet i den seneste fyringsrunde. | Foto: Orphazyme / PR

Mere end et årti efter at Thomas Kirkegaard Jensen var med til at stifte Orphazyme, er han nu ikke længere en fast del af biotekselskabet, hvor han de seneste 12 år har siddet som forskningsdirektør.

Det fortæller hovedpersonen selv til MedWatch, mens Orphazymes adm. direktør, Anders Vadsholt, bekræfter afskedigelsen. Ifølge parterne er bruddet sket i forbindelse med selskabets rekonstruktion, som blev indledt i midten af marts, og hvor det samtidig blev meldt ud, at arbejdsstyrken ville blive reduceret med omkring 50 pct.

Parterne oplyser samtidig, at Thomas Kirkegaard Jensen fortsat er tilknyttet Orphazyme i en rolle som ekstern konsulent. Trods det lægger hovedpersonen selv ikke skjul på, at han ærgrer sig over, at det nu er slut med at være en fast del af det biotekselskab, som han var med til at stifte tilbage i 2009.

”Men samtidig forstår jeg det også godt. Det har jeg også skrevet og sagt til både bestyrelsen og Anders, at nogle gange er man nødt til at prioritere benhårdt, og dét, firmaet gør, er faktisk i tråd med det, som det blev grundlagt til at gøre, nemlig at sætte patienterne først og kæmpe til det sidste for at give dem adgang til en ny medicin, der kan gøre en forskel for dem,” siger Thomas Kirkegaard Jensen, der ikke ønsker at udtale sig om den indledte rekonstruktion.

Ét af flere hårde valg

Hos Orphazyme fortæller adm. direktør, Anders Vadsholt, at afskedigelsen er ét blandt mange hårde valg, som biotekselskabet har måttet træffe i den seneste måned i forbindelse med selskabets rekonstruktion. Ifølge direktøren har det grundet selskabets nuværende situation været nødvendigt at prioritere.

”Det team, som sidder tilbage nu, er det, der skal bruges til at nå de to mål, vi har sat os for, og det er at komme videre i forhold til FDA, og så er det at finde en løsning på den finansielle krise. Det er de to parametre, der har været udslagsgivende for, hvem det var, der blev i organisationen,” lyder det fra Anders Vadsholt om den seneste runde af afskedigelser, der har bragt antallet af ansatte ned på 20.

I forhold til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, arbejder Orphazyme trods rekonstruktionen fortsat på en genansøgning af selskabets hovedkandidat arimoclomol som behandling af stofskiftesygdommen Niemann-Pick type C, NPC, efter kandidaten blev afvist sidste sommer.

Vil ikke gøre noget anderledes

Med afskedigelsen af Thomas Kirkegaard Jensen som fast bestanddel af Orphazyme er det samtidig også blevet til et farvel til den sidste af biotekselskabets stiftere. Anders Hinsby forlod således selskabet tilbage i 2019 og sidder i dag som chief operating officer hos Muna Therapeutics.

Men hvor håbet fortsat var lyst for Orphazyme, dengang Anders Hinsby tog sin afsked med selskabet, er situationen som tidligere nævnt en væsentlig anden i dag, hvor selskabet har indledt en rekonstruktion. Ud over sidste års afvisning fra de amerikanske sundhedsmyndigheder har Orphazyme i sidste måned også valgt at trække en lignende ansøgning tilbage i Europa efter forventning om et negativt udfald.

Trods Orphazymes store nederlag det seneste år er der ifølge Thomas Kirkegaard Jensen ikke noget, han ville have gjort anderledes, når han ser tilbage på sin tid i biotekselskabet.

”Overordnet set så nej, faktisk ikke. Vi er lykkedes med at udvikle et nyt lægemiddel, der forhåbentligt kommer til at gøre en forskel for patienter, og jeg mener, at alle, som har været en del af Orphazyme, altid har gjort det bedste, de kunne, under de forhold der var på de givne tidspunkter,” siger Thomas Kirkegaard Jensen.

Orphazyme kunne i sidste uge meddele, at selskabet har fået godkendt dets rekonstruktionsplan af kreditorerne. Ifølge planen undersøges både muligheden for et salg af hele biotekselskabet samt et frasalg af aktiver, ligesom muligheden for refinansiering uden frasalg også er i spil.

Orphazymes kreditorer godkender plan for rekonstruktion

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også