Medico stiger til højeste niveau siden finanskrisen

Den globale medicobranche er i det forudgående år vokset til sit højeste niveau siden finanskrisen, lyder det i en ny E&Y-rapport. Det er primært drevet af opkøb og fusioner, mens andelen af underfinansierede medicoselskaber vokser.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Foto: Mikkel Berg Pedersen

En bølge af opkøb og fusioner indenfor den globale medicobranche har været med til at løfte industrien til sit højeste vækstniveau siden finanskrisen i 2008.

Det viser en ny rapport over branchen fra rådgivnings- og revisionsfirmaet EY.

I det forudgående år har selskaberne formået at trække en toplinjevækst hjem på 5 pct., mens bundlinjen vokser med 17 pct. Det er en markant forbedring på de henholdsvis 3 pct. og -15 pct., som året før bød på.

Og store handler som eksempelvis Becton Dickinsons trecifrede milliardopkøb af C.R Bard eller Medtronics frasalg til Cardinal Health er da også med til at illustrere den nuværende konsolidering af medicobranchen. Det handler dog ikke kun om at vokse sig større.

”Medicoselskaberne er begyndt at kigge efter specifikke terapeutiske områder, hvor de kan profilere sig frem for at tænke i en bred portefølje. Derfor er det også en naturlig udvikling, at de kigger efter opkøb for at kunne supplere deres udvalg af produkter,” siger Christian S. Johansen, der er partner og leder af Life Sciences i EYs danske afdeling.

Han peger på, at man også ser en lignende tendens inden for medicinalbranchen, eksempelvis i forhold til at skille sig af med sine enheder for veterinærmedicin i forbindelse med øget fokusering på human-området.

Dermed ikke sagt, at selskaberne slet ikke har haft organiske vækstrater, som har bidraget til udviklingen, men for de fleste af de store virksomheders vedkommende har de ligget på de lave etcifrede vækstrater.

Opkøbenes størrelse vokser

Væksten bliver også hjulpet godt på vej af, at der har været tale om nogle meget store M&A-aktiviteter. Eksempelvis var Becton Dickinsons førnævnte opkøb i en størrelsesorden af 25,2 mia. dollars, og indbragte mange ny produkter til den amerikanske medicovirksomhed, og derudover var der 11 andre handler, som havde en værdi over 1 mia. dollars.

”Vi har haft nogle meget store transaktioner i år, så selvom jeg tror, M&A-aktiviteterne kommer til at fortsætte, er det ikke helt sikkert, at det kan komme op i samme niveau. Men appetitten på at optimere sin portefølje eller adgangen til nye markeder via opkøb vil fortsat være der,” siger Christian S. Johansen.

Men selvom de store opkøb fylder meget, så regner han også med, at der kommer til at være rigeligt plads til de mindre af slagsen.

”Hvis man har en agenda om, at man gerne vil være bedst inden for et givent område, så er det på mange måder mere attraktivt at købe en virksomhed, som udelukkende er fokuseret på at købe ind på det terapiområde i stedet for at købe et selskab, som arbejder med fem forskellige."

Anstrengende for virksomhederne

Fortidens spøgelser er dog ikke helt væk. For når det kommer til frisk finansiering, er der stadig stor forskel på, hvad virksomhederne formår at trække hjem. Således er antallet af små virksomheder med kapitalreserver til to år eller derunder vokset.

”Det er selvfølgelig anstrengende for virksomhederne at fokusere på udviklingen af virksomheden, når de også hele tiden skal rejse ny kapital, men det betyder også, at investorerne binder an med mindre risiko. Så jeg tror stadig, det er en eftereffekt fra finanskrisen, hvor der kom væsentligt mindre finansiering på bordet,” siger Christian S. Johansen.

Og selvom puljen af kapital postet i medtech er vokset – den steg med 101 pct. i dette år – er investorerne fortsat konservative. Så hvis man skal rejse gode penge, skal man fortsat leve op til høje krav, før investorerne for alvor vil putte penge i selskabet.

”Selvom det er svært at rejse risikovillig kapital, ser man eksempelvis også en hel del virksomheder, som formår at rejse kapital på børsen i Sverige. Så hvis virksomheden har det rette produkt og det rette ledelsesteam, så er der også mulighed for at tiltrække finansiering,” siger Christian S. Johansen.

Få spillere dominerer pengestrømmen

Ud af de 15 største børsnoteringer inden for medtech i det forudgående år, er der fem selskaber i Sverige. Her er Bonesupport den største med 58 mio. dollars rejst, men den er forsvindende lille i forhold til nummer ét på listen, britiske Convatec, som blandt andet har Novo Holdings i investorkredsen.

”Hvis du kigger på IPO’s er der 2,6 mia. dollars rejst i år, og Convatec udgør 2 mia. dollars. Så er det klart, at de andre ikke ser helt så imponerende ud, og det billede kommer nok heller ikke til at ændre sig drastisk lige nu og her. Det er interessant at notere, at antallet af IPO’er i Sverige (10) overstiger antallet at IPO’er i USA (9). Værdien af de amerikanske noteringer er dog i sagens natur større end noteringerne i Sverige,” siger Christian S. Johansen.

Et lignende billede viser sig inden for finansiering af private virksomheder. Her er det selskaberne Grail, Verily og Graduent, som er altdominerende med finansieringsrunder på henholdsvis 973 mio. dollars, 800 mio. dollars og 360 mio. dollars. De tre største venturekapital-runder inden for medtech i mere end 10 år.

Det er dog værd at bemærke, at 52 pct. af de rejste penge gik til selskaber, som havde brug for seed-penge eller skulle igennem deres første eller anden kapitalrejsningsrunde. Det er første gang i mere end et årti, at dette har været tilfældet. Her er tale om cirka 4 mia. dollars.

 

Hele rapporten kan læses her.

Nyt opkøb i medicobranchen til trecifret mia-beløb

Novo poster milliarder i britisk Coloplast-konkurrent 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også