Flere investorer satser på kursfald før Coloplast-regnskab

Der spekuleres i Coloplasts aktie forud for selskabets aflæggelse af årsrapport på onsdag, men det er usikkert, hvordan den slags spekulation kan fald ud, mener analytiker.
Foto: Coloplast/ PR
Foto: Coloplast/ PR
AF RITZAU FINANS

Et stigende antal investorer satser på kursfald i Coloplast-aktien, forud for at medicoselskabet onsdag gør status for udviklingen i første kvartal.

Således er omkring 10 mio. aktier udlånt, hvilket svarer til 4,6 pct. af alle aktier i Coloplast. Ser man over den seneste måned, er andelen steget med 11 pct., viser tal fra analysehuset Markit.

Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand kan det være investorer, som spår en faldende pundkurs, der har valgt at gå short i aktien.

Coloplast har Storbritannien som sit største marked, og derfor vil en svagere kurs presse selskabets overskud, når det veksler pund til kroner.

"Der er nogle i markedet, der tror, at pundet skal ned og smage på 8 kr. Hvis det bliver tilfældet, vil det ramme indtjeningen hos Coloplast, uden at det vil ødelægge forretningen," siger han.

Et pund koster mandag 8,71 kr., men var for et år siden oppe i 10,65 kr. Siden har briterne stemt sig ud af EU, hvilket har presset valutaen.

At låne en aktie sker typisk med henblik på at gå short i aktien - altså at spekulere på kursfald.

Når man går short i en aktie, låner man aktien, sælger den og håber så at kunne købe den tilbage senere til en lavere kurs. Senere afleverer man igen aktien og scorer differencen minus et gebyr for at have lånt aktien.

Trump spøger i kulissen

Et andet forhold for at spekulere mod Coloplast-aktien kan være, at USA's præsident, Donald Trump, ved flere lejligheder har varslet ændringer i det amerikanske sundhedssystem og en mulig told på import.

"Der er ikke så stor appetit på medtech-aktier i øjeblikket, blandt andet fordi Donald Trump er kommet med udtalelser om told på importerede varer. Og der er ikke mange selskaber i sektoren, der har produktion i USA, så hvis det bliver virkelighed, vil det kunne mærkes," siger Michael Friis Jørgensen.

Ifølge Finanstilsynet er der ingen investorer, som har en større portion shortede aktier. Man skal nemlig oplyse sin andel, hvis man ejer mere end 0,5 pct. af aktiekapitalen i et selskab.

Og Michael Friis Jørgensen mener ikke, at tidspunktet for at gå short i aktien er helt ideelt.

"Jeg undrer mig lidt over, at der er stigende interesse op til regnskabet, for det er ikke helt oplagt væddemål i min bog. Coloplast har allerede indikeret, at der i første kvartal bliver lav vækst, og forventningerne til regnskabet er relativt lave på aktiemarkedet," siger Michael Friis Jørgensen.

Han peger på, at Coloplast for regnskabsåret 2016/2017 venter en vækst på 7-8 pct., mens der blandt aktieanalytikere kun er ventet en vækst på omkring 5 pct. i første kvartal.

Det skyldes blandt andet, at Coloplasts salg i USA i øjeblikket er hæmmet af, at distributørerne er i gang med at nedbringe sine lagre og derfor ikke køber så mange nye varer.

"Så hvis bare forventningerne bliver fastholdt, så er der pæn vækst i vente resten af året," siger Michael Friis Jørgensen, der har anbefalingen "hold" og et kursmål på 520 kr. på aktien.

Coloplast-aktien falder mandag 0,9 pct. til 491 kr.

Storbank: Coloplast-opkøb er erkendelse af hårdere konkurrence

Coloplast: Både anbefaling og kursmål skrues op

Coloplast lægger tocifret millionordre i nyt produktionsanlæg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også