Medicoselskaber skal være mere opmærksomme på toksikologi

Saxocon deltager for tredje gang i Medico Bazar, dels for at knytte flere kontakter til den voksende forretning, men også for at skabe mere opmærksomhed på farerne ved toksikologi forbundet med medicovirksomhedernes produkter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den garvede Medico Bazar-deltager Martin Friis-Mikkelsen, adm. direktør hos Saxocon, er for tredje år på med til begivenheden, og kan denne gang fortælle om planer på det udenlandske marked og kunder, der kommer tilbage efter mere. Han slår dog også et slag for, at selskaber med produkter under udvikling skal tænke mere i toksikologi.

”Det er gået rigtig godt siden sidste Medico Bazar. Saxocon har fået flere kunder, og der er en genkøbsprocent på 100. Samtidig har vi også et samarbejde i gang med Udenrigsministeriet med det sigte at komme mere ind på de europæiske markeder,” begynder Martin Friis-Mikkelsen, da MedWatch møder ham i Oticonsalen ved Danmarks Tekniske Universitet under messen.

Saxocon hjælper medicinal- og medicoindustrien med at undersøge, hvorvidt de materialer og stoffer, de anvender, er toksikerende og kan medføre sygdom, allergi eller i værste fald dødsfald. Martin Friis-Mikkelsen kan af juridiske årsager ikke sige noget nærmere om, hvilke selskaber de har som kunder, men der er tale om både store og små virksomheder.

”Vi har eksisteret i to et halvt år, og kendskabet til os begynder støt og roligt at brede sig. Derudover er vi også begyndt at være mere aktive inden for medicinsk udstyr, hvor vi tidligere alene havde fokus inden for farma – og denne aktivitet giver meget til Saxocon,” forklarer Martin Friis-Mikkelsen.

Kan sætte udviklingen tilbage

Udover at knytte kontakter til potentielle nye kunder og samarbejdspartnere, har Saxocon dog også en anden mission til Medico Bazaren. Martin Friis-Mikkelsen ønsker at skabe mere opmærksomhed omkring toksikologi hos de nye opstartsselskaber, særligt dem der stadig er i gang i produktudviklingen.

”Det er mit indtryk, at rigtig mange selskaber er meget fokuserede på design og funktionalitet i deres produkter, og toksikologi er derfor måske ikke lige det sted, hvor man har mest opmærksomhed,” forklarer Martin Friis-Mikkelsen.

Og det kan være en uheldig forglemmelse, for en ting som toksikerende materiale kan, hvis ikke lukke projektet fuldstændigt, så sende udviklingen tilbage til startpunktet.

”Det er jo dybt problematisk, for rigtig mange af de små selskaber lever jo på venturekapital, og det er meget ofte et spinkelt økonomisk grundlag, så der er behov for, at man ikke støder ind i redesign af produktet,” siger han.

Derfor ønsker Saxocon også, at virksomheden tidligere kan komme ind i projekterne, så særligt opstartsselskaberne netop ikke løber den risiko, men kan få hjælp til at undersøge og dokumentere overvejelserne omkring toksikologi i produktet fra de tidlige faser.

Afvejning af optimisme og realisme

Saxocon har i dag tre fuldtidsansatte udover de DTU-forskere, som selskabet arbejder sammen med og går med planer om at hyre endnu en medarbejder i indeværende år.

Kombineret med planerne om at gå ind på nye markeder og produktudvikle, så skal der investeres en del i udviklingen af virksomheden. Martin Friis-Mikkelsen understreger dog, at der er positivt cash flow i virksomheden, og at han fortsat forventer sorte tal på bundlinjen i de kommende regnskaber.

”Det er jo altid en afvejning af, om man skal være optimistisk eller realistisk. For et år siden kunne jeg i hvert fald ikke have forudset, hvor vi er i dag, hvor jeg synes, at det er gået rigtig godt, og jeg forventer, at denne positive udvikling fortsætter fremover,” siger Martin Friis-Mikkelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også