Ny trådløs pacemaker på størrelse med riskorn

Forskere har udviklet en pacemaker, der ikke er større end et riskorn, fordi den er drevet af trådløs strøm.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Amerikanske forskere har lavet en ny pacemaker, der ikke er større end et riskorn, og samtidig opererer den med trådløs energioverførelse. Forskerne har demonstreret pacemakeren i en kanin, og hvis den virker i mennesker, kan det betyde nemmere procedurer fremover, når pacemakere skal monteres. Det skriver New Scientist.

”Vores enhed er lille, så det vil være meget lettere at få den ind i kroppen,” siger Ada Poon fra Stanford University, der ledede holdet, som har indopereret pacemakeren i en kanin, til New Scientist.

Hvis man i dag skal have en pacemaker, kræver det en operation og yderligere én, når batteriet løber tør. Den nye pacemaker, som er blevet opereret ind i en kanin, benytter sig derimod slet ikke af et batteri, og derfor er den kun 3 mm lang. En metalplade, der var drevet af et mobiltelefonbatteri, blev holdt et par cm over kaninens bryst. Pladen overførte 2000 mikrowatt til pacemakeren via elektromagnetiske bølger, der gjorde pacemakeren i stand til at regulere kaninens hjerteslag og sikre niveauet af energi til det omgivende væv.

Sådanne ”nær-felt energitransmissioner” er tidligere blevet anset som for svage til at drive enheder, der er små eller er anbragt dybt inde i kroppen. For at undgå det problem har forskerne designet pladen, så den udsender elektromagnetisk stråling i en direkte stråle rettet mod implantatet. Forskerne benyttede også kaninens egen væv til at levere signalet, da strålingen er af en høj frekvens, som udbreder sig særligt godt i animalsk væv, der gør det muligt for signalet at passere ind i kroppen uden at miste særlig meget energi eller forårsager skader.

 DTU skal udvikle generator til pacemakere

 Elektrisk silikone-sok kan give pacemakere sparket

 Avis: Medico-giganter udsat for hacker-angreb

Læs hele artiklen her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også